Превод:

ФИЛ БЛЕК, международен кореспондент на CNN: Някои твърдят, че Путин може би е най-влиятелният човек в света.

Но какви са източниците на неговото влияние?

Путин има три ключови инструмента: киберпотенциал, военна мощ и култ към личността. Всичко това заедно образува мрежа от влияние, която често се оказва ефективна.

Москва отрича, че нейни високопоставени хакери са се намесвали в американските избори. Те дори са обвинявани, че тяхно дело са крупните безредици в други страни, включително в Естония и Украйна. Русия отхвърля и тези обвинения.

В огромната хакерска мощ на Русия няма нищо ново. Тя води началото си още от СССР, който създава университети, родили инженери на световно ниво.

Влиянието на Путин значително завишава неговия личен контрол над огромната руска армия. Голяма част от нея, в това число ядреното оръжие, също е съветско наследство.

Затова Путин харчи невероятни суми за нейното модернизиране. Болшинството експерти са единни в мнението си, че обикновените руски въоръжени сили притежават ограничени възможности извън пределите на държавата.

Един от най-крупните източници на влияние на Путин — това е неговата невероятна популярност в родината му. Колкото повече бива критикувано поведението му от чуждестранните лидери, толкова повече руснаците подкрепят своя президент.

Рейтингът му на популярност бързо тръгна нагоре след събитията в Украйна и отново рязко нарасна след Сирия.

Причината?

Много руснаци сериозно се вълнуват от способността на страната им да влияе върху световните събития, дори ако това води до санкции и се отразява на жизненото им равнище.

Путин печели и благодарение на политическата система и информационното пространство, което абсолютно не приема критики по негов адрес.

Без съмнение Путин е влиятелен и непредсказуем.

Разпространена е още една теория относно неговата мрежа за влияние — Путин добре разиграва дори лошите си карти.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

 Източник:

Тагове: ; ; ; ; ;