През отиващата си година САЩ са се сблъскали с колосални проблеми в отношенията със Северна Корея, Китай и Русия, а също в своята борба срещу международния тероризъм. Но, уверен е държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, американците трябва да бъдат вдъхновени от този прогрес, който е постигнал Държавния департамент и Агенцията за международно развитие на САЩ «в борбата за мир и стабилност по целия свят».
Както пише дипломатът в статия си за  The New York Times, когато президентът Тръмп е заел поста си, той е назовал най-голямата заплаха за сигурността на САЩ — Северна Корея.
Той се отказал от политиката на стратегическо търпение и започнал да провежда политика на натиск, използвайки дипломатически и икономически санкции.
Ядрото на американската стратегия за натиск над Северна Корея, според Тилърсън, това са опитите да се убеди Китай да използва своите решаващи лостове за икономическо въздействие над Пхенян.
Според него, Пекин е въвел някои забрани за импорт, а също санкции, но той може и трябва да направи значително повече.
Освен това, САЩ ще продължат да отстояват американските интереси в други области, борейки се с търговския дисбаланс, с кражбата на интелектуална собственост и противодействайки на военната активност на Китай в Южно-Китайско море и на други места.
Освен това, разгромът на тероризма си остава един от висшите приоритети на американския президент, посочва Тилърсън.
Глобалата коалиция за разгрома на терористите увеличава действията си и понастоящем е освободила практически цялата територия на Ирак и Сирия, пише Тилърсън.
Американските военни помагат да се прочисти Ирак и Сирия от терористите, а дипломатите оказват хуманитарна помощ и съдействие по такива въпроси, като разминирането, възстановяването на водо- и електроснабдяването, а също възобновяването на учебни процес в училищата…
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.nytimes.com/2017/12/27/opinion/rex-tillerson-state-department-diplomacy.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;