Тежкият атомен крайцер «Адмирал Нахимов» по време на модернизацията си ще получи напълно ново оръжие, което «неприятно ще изненада» всеки противник, съобщи президентът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов.

«Броят на новото въоръжение, което ще бъде разположено в кораба, неприятно ще изненада всеки вероятен противник. Този кораб ще бъде въоръжен до зъби», цитира Рахманов ТАСС.

Той припомни, че предаването на обновения крайцер на флота е планирано за 2021 година.

На този етап не се съобщава, ще последва ли ремонт на флагмана на Северния флот — еднотипният на «Нахимов» «Петър Велики».

«Дълбоката модернизация съответства на бюджет за изграждането на нов кораб. Флотът в момента разглежда този въпрос», каза Рахманов, отговаряйки на въпрос за вероятния ремонт на втория тежък атомен ракетен крайцер.

«Адмирал Нахимов» е от проекта 1144 «Орлан» и до 1992 година се наричаше «Калинин».

Изграждането на кораба започва на 17 май 1983 година в Балтийския корабостроителен завод.

Корабът е на вода от 25 април 1986 година, а от 30 декември 1988 година е част от бойния състав на ВМФ на Русия.

През лятото на 2013 година е сключен държавен договор за ремонт и модернизация на кораба, който е изпратен за целта в «Севмаш» през есента на 2014 година.

В резултат на модернизацията крайцерът ще притежава напълно нови тактико-технически характеристики.

Както се съобщи по-рано, «Адмирал Нахимов» ще получи универсални корабни стрелкови комплекси, които в зависимост от предстоящите задачи могат да бъдат снабдени с ракети от различни типове.

На крайцера ще бъде разположен съвременен комплекс за ПВО «Полимент-Редут» с далекобойност на стрелбата до 150 км, ще бъде монтирана нова електроника, в частност съвременни радари, цифрови системи за връзка.

Главното противокорабно оръжие на «Нахимов» са хиперзвуковите ракети «Циркон», които, както се очаква, че се озоват в кораба още през 2018 година.

За унищожаването на наземни цели ще се използват крилатите ракети «Калибър».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;