Руски полковник: Американците подготвят пряка интервенция и диверсия в Сирия срещу Асад

Руски полковник: Американците подготвят пряка интервенция и диверсия в Сирия срещу АсадПолковникът в оставка, ръководител на Центъра за изучаване на проблемите на националната сигурност Александър Жилин и убеден, че САЩ продължават да се опитват да свалят сирийския президент Башар Асад от власт.

Експертът счита, че американците създават нова «армия» от терористи, която ще се състои от остатъци от формированията, разбити от сирийската армия и ВКС на Русия.

Ат Танф вероятно може да стане плацдарм за  настъпление, добави той.

«Това е пряка интервенция на САЩ срещу правителството на Башар Асад. В тази бази се събират всички недоубити терористи с цел продължаване на войната с официален Дамаск», каза той.

Военният руски експерт счита, че американците подготвят бойците не само за бойното поле, но и за диверсия, с помощта на която могат да предизвикат сред мирното население недоволство от властта на Башар Асад в Сирия.

Руски полковник: Американците подготвят пряка интервенция и диверсия в Сирия срещу АсадПо-рано бе съобщи, че министерството на отбраната на Русия намекна за взаимодействие между САЩ и ИДИЛ в Сирия.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за «странен случай» в Сирия.

Колона от няколко стотин бойци, не се уточнява колко и от коя групировка, е напуснала контролираната от САЩ зона за деескалация, пристигайки в контролираната от спящите клетки на «ан-Нусра» територия.

Заедно с тях в зоната са влезли две колони с хуманитарна помощ.

Министерството на обраната на Русия твърди, че хуманитарната помощ и лекарствата на САЩ са в ръцете на терористите.

Русия за пореден път обвини САЩ в дестабилизация на обстановката и срив на мирния процес в Сирия.

Според генерал Конашенков, в южната зона за деескалация в Сирия са проникнали 600 бойци от контролираната от Вашингтон територия на Ет-Танф.

Руски полковник: Американците подготвят пряка интервенция и диверсия в Сирия срещу Асад

Не се уточнява принадлежността на бойците към определена групировка .

Джихадистите изминали на пикапи над 300 км и влезли в провинция Дераа в южна Сирия.

«Отчитайки подобно сериозно подкрепление с благоволението на САЩ, живата сила и запаса от лекарства с провизии, не е нужно да си експерт, за да прогнозираш опит да се ликвидират мирните споразумения сега и в южната зона за деескалация», заяви Конашенков.

След пристигането на терористите в зоната на деескалация, се случи «странен случай», отбеляза Конашенков.

Джихадистите «от зоната, контролирана от САЩ» завзе двете автомобилни колони с хуманитарна помощ, пристигнала едновременно с  тях.

«При поредно «странно» съвпадение, практически едновременно с тях в тази зона на деескалация влизяха и две автоколони с лекарства и храна за местното население. Първата колона с товар 30 тона влезе в Хаджми, втората с товар 60 тона — в Кхел», се казва в текста на съобщението.

Помощта бе предназначена за местните жители, при това е известно, че «тези населени места се намират под контрола на спящите клетки на «Джебхат ан-Нусра».

Цялата хуманитарна помощ и главно лекарствата се оказаха в ръцете на пристигналите терористи, добави Конашенков

Той допълни, че Министерството на отбраната на Русия разполага с нови снимки от базите на САЩ в Ет-Танф със «странните джипове».

Имаме снимки на военната база на САЩ в Ет Танф, която база е претъпкана с нетипични за армията на САЩ джипове с крупнокалибрени картечници и безоткатни оръдия, добави Конашенков.

Той допълни, че до момента никой в САЩ не е дал обяснения, как така от контролирания от САЩ район Ет-Танф се «проточва колона от пикапи» с около 300 джихадисти от ИДИЛ.

Същите по-късно са извършили опит да блокират трасето от Дамаск към Дейр ез-Зор, по което се снабдява сирийската войска и се доставя хуманитарна помощ за местното население.

Конашенков настоя САЩ да обяснят «избирателната слепота по отношение на терористите, които действат под носа им».

По-рано Конашенков заяви, че сирийско-йорданската граница около базата на САЩ в Ет-Танф се е превърнала в «черна дупка», откъдето извършват атаки терористи от ИДИЛ.

«Вместо Новата сирийска армия като дяволи от табакера оттам извършват диверсионно-терористични набези срещу сирийската войска и мирното неселение мобилни групи от ИДИЛ», заяви представителят на руското отбранително ведомство.

Действията на Пентагона и коалицията изискват разяснения, подчерта Конашенков.

«Дали това е смяна на приоритетите на САЩ и коалицията в стремежа им максимално да усложнят операцията на сирийската армия с подкрепата на ВКС на Русия по освобождаването на сирийските територии източно от река Ефрат. Или това е ловка възможност да се освободи Ирак от ИДИЛ, натиквайки ги в Сирия под ударите на руските ВКС?», попита Конашенков.

Според него, броят на ударите на коалицията по позициите на ИДИЛ в Ирак за септември са се намалели пет пъти.

Конашенков добави, че тази промяна в тактиката на американските военни съвпада по време с началото на операцията по освобождаването на провинцията Дейр ез Зор.

«Намаляването на ударите в Ирак по странен начин съвпадна с прехвърлянето на крупни сили на ИДИЛ към Дейр ез-Зор от граничните райони на Ирак, които в момента се опитват да се укрепят на източния бряг на Ефрат», заяви той.

«Оглавяваната от САЩ коалиция, имитираща борба с ИДИЛ, преди всичко в Ирак, вижда всичко това.

 Освобождаването на останалата в дълбокия тил Рака, която САЩ и коалицията в продължение на половин година наричаха главен приоритет на борбата си с ИДИЛ, замря», — отбеляза генерал Конашенков.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...