29 декември 2017-Нюз Фронт.

Американският аналитичен център Atlantic Council, тясно свързан и финансиран от Държавният департамент на САЩ и Министерството на отбраната на САЩ, а също така взаимодействащ с руските опозиционни активисти, е наел основателят на  Bellingcat Елиът Хигинс, хоноруван изследовател в Департамента по военни науки в лондонския King’s College за публикации с материали написани срещу Русия.

 

  Елиът Хигинс, основателят на Bellingcat снимка: © flickr / Heinrich-Böll-Stiftung

 

 

Atlantic Council e един от основните идеологически центрове на НАТО, получаващ финансова помощ от Държавния депармамент и Министерството на отбраната на САЩ ( само за последните 3 години обемът на получената финансова помощ съставя 844 340 долара).

 

Най-голямото финансиране Atlantic Council е получавал под формата на грантове по линията на Държавният Департамент и Министерството на отбраната на САЩ- в скриновете представени сведения за получените грантове и договори за периода 2014-2017 години.

А само за 2016 година общият бюджет на организацията е  25 406 310 долара.

В рамкие на противодействие на руската «хибридна заплаха» Аtlantic Council  пуска проекта Digital Forensic Research Lab, чиято работа основно е да подготвя антируски публикуции и критични материали срещу политиката на Русия по отношение на Украйна и Близкия Изток.

Тук става въпрос за такива доклади като » Скрити в равнината: войната на Путин в Украйна», «Разрушаването на Алепо», » Отвличайте, лъжете, унищожавайте».

 

 

В проекта също е заействан създателят създателят на портала и едноименната «журналистическа» общност  Bellingcat Елиът Хигинс.

Елиът Хигинс получава световна известност през 2014 година за серията си материали за използването на системи въоръжения в Сирия, а също и за разследването на катастрофата на малазийския Боинг, в който проекта обвиниява разбира се, руските военни и Русия. Добре познатата сюжетна линия за «руската заплаха».

Важно е да се отбележи още, че Atlantic Council е в тясно взаимодействие с руските опозиционни деятели, занимаващи се с консултирането на Държавния Департамент на САЩ в предверието на подготовката на новият санкционен пакет ( в частност, със Сергей Алексашенко).

Освен основателят на Bellingcat Елиът Хигинс, в екипа на проекта влиза Наз Дуракоглу, работила по-рано като старши съветник на секретаря по европейски и евразийски работи в Държавния департамент на САЩ.

Именно докато заема този пост, Наз ръководи стратегическите съобщения в Европа и Евразия, ръководи законодателните усилия на Бюрото и помога за осъществяването на политиката на САЩ в Европа и Евразия.

 

 

Наз работи също така в Капитолийския хълм като директор по персонала за Комитета по външни работи на Палатата представители за Европа и Евразия и Комитета по тероризъм, неразпространение и търговия.

Следва да се отбележи, че Министерството на отбраната на САЩ в рамките на провеждането на окончателните тендъри за провеждане на изследвания, касаещи заплахите в хибридната война от страна на Русия и тактиките на руските въоръжени сили в подобни хибридни конфликти, в качеството на един от изпълнителите определя именно » Атлантическия Съвет».

Тук ще добавим само, че клонът на организацията вече излезе и с доклад по визията си за Балканите.

Като даже у нас, солиден транш финансиране са получили конкретни медии, които ще имат задачата да бълват антируска реторика.

«Атлантическия съвет» също така пуска съвместни доклади с Института на свободна Русия, в ръководството на който влиза, бившият прес-секретар на скандално известния Навални, Анна Ведута, а също и известният руски икономист опозиционер Владислав Иноземцев.

 

( Анна Ведута позира с кумира си)

Интересът към изучаването на руските въоръжени сили след това се въплащава от западните аналитични центрове в конкретни препоръки, които после отиват по бюрата на членовете от профилните комитети на Конгреса в САЩ. Сериозна работа и големи екипи стоят зад вълната антируски публикации в редица европейски и световни медии, и най-важното: сериозно финансиране по линия на Държавния департамент на САЩ.

» Атлантическия съвет» се специализира на аналитиката, която се обосновава на необходимостта от въвеждането на нови санкционни пакети, а също и разширяване на военното присъствие на Северноатантическия алианс по западните граници на Русия.

«Atlantic Council, в частност предлага създаването на специализиран информационен «Източен хъб» ( междудържавен разузнавателно-аналитичен център) с включването на експерти и аналитици в състава му от всички държави членки на НАТО, а също така привличането к ъм работата муЕвропейския център за анализ на разузнавателни данни.

Също в рамките на бъдещият антируски » Източен хъб» вашингтонските експерти искат да могат да проследяват икономическата и политическата активност на Русия в Централна и Източна Европа, и да  предприемат координирани стъпки за максималното осветяване на информацията относно реализираните планове на Русия в публичното пространство, разбира се, поднесени по «антируски» начин.

Темата за борбата с руската » заплаха в информационната сфера» също е основна задача, и в рамките на борбата с «кремълската пропаганда» се предлага европейските медии да възприемат единна линия на поведение спрямо Русия, или специален код на информационно поведение, в рамките на който те се задължават да не публикуват сведения, способни да служат на целите на руското информационно вмешателство в изборните и политически процеси.

Сериозни американски планове…четете внимателно новини след Нова година, очаква се засилено русофобско присъствие.

САЩ вече са дали парите, остава да видим как ще се пишат антируските новини.

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;