Децата във военни зони все по-често са използвани като оръжия — вербувани да се бият, принуждавани да стават камикадзета и използвани като човешки щитове, пише в. «Гардиън», цитирайки годишния доклад на агенция на ООН за децата УНИЦЕФ.
Изнасилвания, принудителни бракове, отвличания и робство са вече обичайни тактики в конфликти в страни като Ирак, Сирия и Йемен, както и в Нигерия, Южен Судан и Мианма.
Някои отвлечени от радикални групировки деца са подлагани отново на тормоз от силите за сигурност след освобождаването им. Други стават непреки жертви на боеве поради недохранване и болести, предизвикани от ограничен или прекъснат достъп до храна, вода и санитарни услуги.
Около 27 милиона деца в зони на конфликт са престанали да посещават училище.
«Деца биват вземани на прицел и излагани на атаки и брутално насилие в своите домове и училища и на игралните си площадки. Тези атаки продължават година след година, но не бива да претръпваме към тях. Такава бруталност не може да се превръща в новата норма», заявява директорът на програмите за извънредни ситуации на УНИЦЕФ Майкъл Фонтейн, цитиран от вестника.
Повечето пострадали деца са в страни с отдавнашни конфликти на африканския континент. Пострадали от конфликти деца има и в страни от Близкия изток и Централна и Югоизточна Азия.
УНИЦЕФ призовава всички участници в конфликти да спазват международното хуманитарно право и незабавно да прекратят насилията над деца и обстрела на цивилни инфраструктури, включително училища и болници, отбелязва «Гардиън». /Христо Попов/, бта

Тагове: ; ; ; ; ;