28 декември 2017-Нюз Фронт.

Участието на Русия в преговорите за бъдещето сръбския край Косово и Метохия, който през 2008 година в едностранен ред провъзгласи независимост, беше една от темите по време на срещата между президента на Русия Владимир Путин и президентът на Сърбия Александър Вучич.

 

 

Както съобщи президентът на Сърбия, по време на срещата с говорителят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко, в хода на разговора с Путин той е получил положителен отговор на въпроса готова ли е Русия да се присъедини към диалога между Белград и Прищина, в случай на опит за разширяване на преговрният формат и включването на САЩ в него.

 

Тази новина зарадва сръбската общественост, тъй като към днешна дата исканията да бъдат включени САЩ към преговорите между сръбските власти и косовските сепаратисти, които минават под егидата на ЕС, звучат все по-често и все по-настоятелно.

 

Възможното руско участие в преговорите за статуса на Косово и Метохия е съвместна маневра на Сърбия и Русия, която заслужава внимание, заяви в интервю за  EADaily сръбският политически аналитик Милан Дамянац.

 

Според него, по такъв начин сръбската власт показва на Запада, че зад гърба й стои силен съюзник, имащ международен авторитет, и че този съюзник може да се превърне в защитник и патрон на Сърбия, ако Западът се опита да притиска Сърбия.

 

» Това, което по всяка вероятност може да предложи Западът е разделението на Косово и Метохия. Изглежда, именно на това се базира политиката на сръбското правителство»,- предполага експертът.

От друга страна, Русия с това изпраща поредния много важен сигнал за завръщането си на международната сцена в ролята на световна държава, смята сръбският аналитик.

 

» След Украйна, и особено Сирия, руската подкрепа започва да има особена символика- по такъв начин Русия продължава политиката на завръщане по отминалите пътеки на световна слава и влияние»,- каза още  Дамянац.

 

Според думите на експерта, ситуацията около Косово е много сложна и Западът вече достатъчно дълго време оказва натиск върху правителството на Сърбия, искайки от страната да се съгласеи с приемането на Косово в ООН в качеството на независима държава, което е в разрез с Конституцията на Сърбия и противоречи на международното право.

 

И разбирайки това, сръбското правителство се опитва да получи от текущите преговори поне някакъв напредък в нейна полза. В този смисъл, Сърбия разиграва руска карта, предупреждавайки Запада, че няма да отстъпи.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;