Сирия няма да допусне турска намеса във вътрешните работи на страната, заяви днес сирийското външно министерство в отговор на изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещение в Тунис, предадоха ДПА и ТАСС.
Ердоган нарече днес сирийския президент Башар Асад «терорист», който е убил близо един милион сирийци, и заяви, че сътрудничеството със сирийския президент е невъзможно.
В отговор министерството на външните работи на Сирия осъди изявленията на турския президент и подчерта, че Ердоган «прави отчаяни опити да оправдае неограничената подкрепа, която Анкара е оказала на бандитски формирования, извършили престъпления срещу сирийския народ». Според сирийското външнополитическо ведомство Турция «носи основна отговорност за страданията на сирийците от терористични банди».
Сирийското външно министерство посочва още, че «политиката на президента Ердоган ще има катастрофални последици за Турция и нейния народ». «Ердоган живее с илюзията на миналото, той забравя, че Османската империя отдавна е рухнала и съседните на Турция държави не са вилаети», заяви сирийското външно министерство. «Свободните народи имат право сами да правят своя избор и да вземат решения в защита на националния суверенитет», напомнят от министерството, бта

Тагове: ; ; ; ;