От 1 януари следващата година Русия ще съкрати броя на летищата, които САЩ могат да използват в съответствие със споразумението за открито небе.

Решението е отговор на действията на Вашингтон, който има намерение да затвори за наблюдателите от Русия въздушното пространство над Хаваите и Аляска, САЩ имат намерение също да въведат ограничения относно далечината на полетите.

В същото време в Сирия базата на американските войски в селището Ат Танф, разположено около южната граница на републиката в провинция Хомс, се оказа обкръжена от военните на Сирийската арабска армия.

Това съобщи началникът на Генералния щаб на ВС на Русия Валерий Герасимов.

Според него, районът на базата на САЩ е ограничен до участък земя с радиус 55 километра, периметърът на тази зона изцяло се контролира от войската на САР.

 

ИГИЛ

Нееднократно постъпваха съобщения, че от тази база се забелязва придвижване на въоръжени отряди терористи, които се подготвят от спецслужбите на САЩ.

Самите американци твърдят, че подготвят и снабдяват с всичко необходимо частите на въоръжената опозиция с цел противопоставянето им на ИДИЛ.

Но понастоящем групировката е разбита на територията на Сирия, благодарение най-вече на действията на Русия и правителствената армия на САР.

Въпросът за присъствието на войски на САЩ на територията на арабската република остава открит.

По-рано министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров нееднократно подчерта, че формираната военна част от американските сили в южната провинция Хомс е напълно ненужна.

Независимо от това Пентагонът не бърза да приключва със своята така наречена антитерористична операция в САР или поне да съкрати контингента на въоръжените си сили, незаконно дислоцирани в арабската република.

Според полковникът в оставка и ръководител на Центъра за национална сигурност Александър Жилин, американците са измислили да легализират подривната си дейност и са решили новите-стари военни части да се наричат «Нова сирийска армия».

«Но това формирование фактически е терористична организация чрез която САЩ ще воюват срещу армията на Асад и мирното население на Сирия.

Затова Дамаск трябва да унищожи подобен род бази.

Не е изключено да се наложи пряк сблъсък със силите на САЩ.

Разбирам, че на територията на САР в момента има около 5 000 американски войници», отбеляза военният експерт.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;