Разположеният в Сирия комплекс С-300В4 нееднократно взема на съпровод американските самолети-разузнавачи и бомбардировачи, заяви в интервю за вестник  «Известия» командващият войсковата ПВО генерал-лейтенант Александър Леонов.

Авиабаза Хмеймим в Сирии. Архивное фото

Според него, задачата на комплекса е била разширяването на зоната на контрол над въздушното пространство, а също охрана на базите в Хмеймим и Тартус.

Както отбеляза Леонов, екипажите на американските самолети «много нервно» са реагирали, когато ПВО ги е съпровождало на разстояние 200-300 километра.

Личният състав и техниката на дивизиона са изпълнили поставените задачи напълно, те са се върнали през юни в пункта на постоянната си дислокация, добави командващият.

По-рано, според данни от медиите, комплексът «Панцир-С1» е прихванал две ракети, изстреляни от бойците от авиобазата Хмеймим.

Терористите атакували авиобазата от град Бдама в провинция Идлиб.

«Панцир-С1″е  успял да свали две ракети, още една се взривила в района на град Джабла в провинция Латакия без да долети до целта.

Както заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, авиацията, а също комплексите С-300 и С-400 са обезпечили пълното превъзходство на ВКС на Русия в небето над Сирия.

По-рано бе съобщено, че батареята на зенитната ракетна система С-300, който Русия изпрати в Сирия, може да включи четири пускови установки, а и повече, съобщи за «Интерфакс» военният експерт генерал-лейтенант Айтеч Бижев, който в 2003-2007 г. ръководи Обединената система на ПВО към СНГ.

«ЗРС С-300 е огнево подразделение, което може самостоятелно да води бойни действия. Може да включи четири пускови установки, а и повече. Батареята е изпратена в Сирия за прикритие на пункта на базиране на ВМФ и руските кораби от крилати ракети», — каза той.

«Ако става дума за батареята, то това е системата С-300В», — добави Бижев.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;