Известни военни експерти коментираха изявлението на командващия корпуса на морската пехота на САЩ генерал Робърт Нелер за необходимостта да се подготвят американските войници за война с Русия.

Припомняме, че генерал Робърт Нелер допуска, че между САЩ и Русия ще започне военен конфликт.

Във връзка с това американският офицер призова войниците да се подготвят за предстоящата битка.

По-късно официалният представител на Пентагона Ерик Дент заяви в интервю за вестник  Washington Post, че Нелер не е прогнозирал конфликта, а само е мотивирал своите военнослужещи.

Да видим броя на американските морски пехотинци.

Според наличните данни, в морската пехота на САЩ има 220 000 войници.

Основните сили са представени чрез три дивизии, всяка от които има на въоръжение 70 танка «Абрамс», 108 САУ и буксируеми гаубици, 308 БТР и 3 000 различни автомобили.

Америка може да формира още една дивизия от 50 000 резервисти.

Авиационното крило на морската пехота на САЩ е представено чрез 1100 летателни апарати (самолети и вертолети) от различен клас.

В критичните моменти морската пехота формира експедиционни корпуси и бригади, които могат да воюват на базата на самообезпечаване в рамките на 60 денонощия.

Независимо от опита от войните в Корея, Ирак, Афганистан и други страни, главният противник за американците все пак си остава Русия.

Според капитан 1 ранг, член-кореспондент от РА към РАН,  д-р на военните науки Канстантин Сивков, морската пехота на САЩ представлява сериозна сила, а при военен конфликт Пентагонът ще задейства войници от това подразделение в северно направление за завземането на подводниците в Мурманска област.

На юг могат да се опитат да вземат под контрол Крим, а в Далечния Изток ще направят опит да завземат Камчатка, където също има руски подводници.

Но нахлуването на морската пехота на САЩ на територията на Русия едва ли ще бъде лесна задача.

Сивков припомни, че ВС на Русия постоянно отработва тактиката на противодесантни операции, в това число по време на учения.

Военнослужещите от руската армия тренират недопускане завземането на държавата от противника от въздуха, учат се да унищожават корабите на врага. Сериозно внимание се отделя на тактиката на крайбрежния бой в района на стъпване на десанта на земята.

Много експерти отбелязват уязвимостта на класическия морски десант на САЩ, който разполага силите си на повече от 50 кораба.

Такъв брой морски цели изключва факторът внезапност и дава на противника време за подготовка за отбрана на крайбрежието.

Главната сила за унищожаването на десанта са бреговите ракетни и артилерийски комплекси.

Например, БПРК «Бал» може скрито да открие и потопи боен кораб на противника на дистанция от 260 километра. А ракетният залп ще е от 32 ракети.

Радушният прием ще бъде обезпечен и от бреговия артилерийски ракетен комплекс «Берег», който чрез 130-мм оръдие може да потопи корабите на врага на дистанция от 23 км.

Комплексът може да стреля по скоростни надводни цели, той разполага със съвременна система за установяване на целите.

Според Сивков, стъпването на руския бряг от морските пехотинци на САЩ съвсем няма да е лесно и комфортно мероприятие.

Но за това може да се говори едва, ако те по някакво чудо успеят да избегнат топлото посрещане от страна на руските подводници и корабите на ВМФ на Русия.

Затова руският експерт е уверен, че американците няма да поискат и да стъпят в Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;