В резултат на трудностите при формирането на правителството подкрепата на Ангела Меркел сред немското население рязко започна да пада.

Това съобщава изданието  Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Както се вижда от резултатите от допитването до общественото мнение, проведено от института  YouGov, почти всеки втори немец  (47%) иска Меркел да напусне поста си до 2020 година.

Едва 36 % искат да я виждат на същата длъжност още четири години.

Преди изборите за бундестага подкрепата на Меркел беше значително по-голяма, отбелязва изданието.

По данни на допитване на  YouGov от началото на октомври, 36 % от населението са искали оставката на Меркел, а 44 % са били за запазване на поста й канцлер на Германия до 2021 година.

На 7 януари 2018 година между ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия на Германия ще се проведат преговори за съставянето на правителство.

В резултат или ще бъде организирана голяма коалиция, или Германия ще има правителство на малцинството с Меркел.

Ако преговорите завършат с провал, възможно е провеждането на предсрочни избори, резюмира Frankfurter Allgemeine Zeitung.

По-рано бе съобщено, че лидерът на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) Мартин Шулц оглави антирейтинга на немските политици за 2017 година.
След него следва премиерът на Бавария Хорст Зеехофер и федералният канцлер Ангела Меркел.
Това са публикуваните на 28 декември резултати от допитването, проведено от социологическата агенция  Kantar Emnid по поръчка на редакционна група Funke.
Шулц е считан за «неудачника за 2017» от 67 % от респондените, само 23 % са на противоположното мнение.
Под негово ръководство социалдемократите показаха  най-лошия резултат за цялата си история на парламентарните избори на 24 септември.
След това Шулц заяви, че излиза в опозиция, но в края на краищата въпреки първоначалните си намерения, се съгласи на преговори с консерваторите за формиране на правителство.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;