Лидерът на опозиционното движение «Сирия Утре» Ахмед ал-Джарба, който е на посещение в Москва, разказа за целите на визитата си.
«Обсъждаме пътищата за решаването на кръвопролитния сирийски проблем, който продължава вече седем години.
Русия е главният фактор във войната, мира и стабилността.
Обсъждаме с нашите руски приятели пътищата за ефективното решаване на сирийската криза. Това е причината за нашата визита», каза политикът.
Според него, международните разногласия по повод Сирия довеждат до това, че някои страни отказват да участват в Конгреса за сирийския национален диалог в Сочи, планиран за края на януари.
Освен това, засилени са регионалните разногласия, което в резултат води точно до този резултат.
«Днес ситуацията в Сирия е толкова крехка, че всяко разногласие между Русия и САЩ или между Саудитска Арабия и Иран, или между другите регионални страни, както това се случи в Персийския залив, довежда до това, че всяка страна тегли одеялото към себе си.
Това не е здрава, това е негативна обстановка.
Искаме да ускорим ситуацията, за да могат хората все пак да пристигнат в Сочи», отбеляза ал — Джарба.
Той добави още, че ако е обезпечено международно присъствие, участието на спецпосланика на ООН за Сирия Стафан де Мистура, на Генералния секретар на ООН Антониу Гутереш, а също арабско присъствие, освен Русия, Иран и Турция, то всичко това ще създаде положителни предпоставки за успешното провеждане на срещата в Сочи.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;