Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на телефонния си разговор с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън разкритикува «агресивната риторика на Вашингтон» спрямо Северна Корея, съобщава  The Hill.
Главата на руското външнополитическо ведомство нарече риториката на САЩ неприемлива и заяви, че тя е довела до ръст на напрежението в региона.
По време на разговора Лавров и Тилърсън са обсъдили също вероятните пътища за разрешаването на конфликтите в Сирия и ситуацията в Украйна.
Малко преди този разговор Москва заяви готовността си да бъде посредник между САЩ и КНДР, ако те приемат това предложение и проявят желание да седнат на масата на преговорите.
Както отбелязва  The Hill, предложението на руските власти е прозвучало на фона на ръста на напрежение тази година между Вашингтон и Пхенян.
Независимо от серията въведени срещу Северна Корея санкции, Пхенян продължава да развива своята ракетна програма и програмата си за развитието на ядрено оръжие, пише изданието.
При това, както припомня  The Hill, миналият петък Съветът за сигурност към ООН е гласувал за ожесточаване на санкциите срещу КНДР в отговор на неотдавнашното изпитание на междуконтинентални балистични ракети.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://thehill.com/homenews/administration/366491-russia-to-us-aggressive-rhetoric-on-north-korea-is-unacceptable

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;