Превод на част статията от изданието:
Сдържането предотврати нахлуването на СССР в Западна Европа в пика на студената война, попречи на Северна Корея да осъществи нападение над Южна Корея, а днес то не позволява на Иран да започне война в Близкия Изток. Но, както пише  The Washington Post, след намесата на Русия в изборите през 2016 година Щатите така и не успяха да създадат система за сдържане.
Изданието отбелязва, че Москва използва социалните мрежи в качеството им на платформи за разпространение на пропаганда, имаща за цел да отслаби американската нация.
И това, според авторите на статията, трябва да предизвика тревога както сред републиканците, така и сред демократите, защото не бива да се позволява на други страни да си играят с американската демокрация — както открито, така и тайно», пишат авторите.
Русия, както твърди The Washington Post, използва толкова голям брой тактически прийоми при извършването на информационните си операции, че те не могат да се изброят.
Но за да се разберат мащабите на руската дейност, трябва да се обърне внимание върху съобщенията, които се разпространяват чрез Туитър и Фейсбук от ориентирани към Кремъл акаунти.
Тази дейност бе открита от експертите по киберсигурност и дезинформация в рамките на проекта «Алианс за гарантиране на демокрацията».
Според тяхната информация, Москва е използвала тези акаунти за дискредитация на ФБР, след като се изяснило, че един от агентите е понижен в длъжност за изпращане на текстови съобщения с критика по адрес на президента Тръмп.
В тези акаунти се извършвала атака и над АВС  News за погрешните съобщения за Доналд Тръмп и бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин.
В тях имало критика по адрес на администрацията на Обама във връзка с това, че тя уж била дала зелена светлина за общуването между Флин и бившия руски посланик в САЩ Сергей Кисляк.
«Администрацията на Обама и конгресът след изборите през 2016 година въведоха санкции, които са стъпка в правилната посока. Но тези санкции са недостатъчно съдържателни и не могат да спрат руския президент Владимир Путин. Настоящото сдържане изисква провеждането на такава политика, която няма да даде възможност противникът да постигне целите си и в същото време ще доведе до съществено сдържане на режимите. На този етап не сме направили нито едното, нито другото», завършва американското издание.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.washingtonpost.com/opinions/russia-never-stopped-its-cyberattacks-on-the-united-states/2017/12/25/83076f2e-e676-11e7-a65d-1ac0fd7f097e_story.html?utm_term=.13c577ba2aa4

 

Тагове: ; ;