Сторожевой корабль ВМФ России Адмирал Макаров
 Мощно ударно въоръжение, най-съвременното електронно оборудване, висока автономност и извоювана с десетилетия репутация.
Днес в Прибалтийския корабостроителен завод «Янтар» в Калининград ще се състои тържествена церемония по издигането на Андреевския флаг на новата фрегата на ВМФ на Русия «Админал Макаров».
Това е третият стражеви кораб от проекта 11356 (дълбока модернизация на съветската серия 1135 «Буревестник»), който ще попълни състава на Черноморския флот на Русия: в Севастопол вече са на вахта «по-големите му братя» — «Адмирал Григорович» и «Адмирал Есен».
Тези фрегати са първите кораби за далечно плаване, които Черноморският флот на Русия получи за последните 35 години.
Универсалният корабФрегат Адмирал Эссен. Архивное фото
Фрегатите от проекта 11356 са предназначени за водене на бойни действия както срещу надводни кораби, така и срещу подводници, тяхната цел е отблъскването атаките на вражеската авиация самостоятелно или в състава на съединения, нанасянето на удари с високоточно оръжие по наземни цели, а също участието в антитерористични и антипиратски операции.
Корабите са с водоизместимост 4035 тона и са наистина универсални, те могат да решат практически всяка задача в театъра на бойните действия.
Само за нуждите на Черноморския флот Министерството на отбраната на Русия поръча шест кораби от този клас — така наречената «адмиралска серия».
Трите други кораби — «Адмирал Бутаков», «Адмирал Истомин» и «Адмирал Корнилов» — вече са спуснати на вода. Те трябва да бъдат предадени на ВМФ на Русия през 2020-2021 години.
«Адмирал Макаров» влиза в най-мощното съединение на Черноморския флот — 30-та дивизия на надводните кораби начело с флагмана, гвардейския ракетен крайцер «Москва».
Новите стражеви кораби в времето ще станат основната ударна сила на тази военна част.
Всеки от тях е снабден с осем броя универсални корабни стрелкови комплекси  (УКСК) ЗС14 и може да изстреля крилати ракети «Калибър-НК» до 2.5 хиляди километра или противокорабните «Оникси» (до 500 километра).
Бойните възможности на «Адмирал Григорович» и «Адмирал Есен» са демонстрирани многократно през 2016-2017 години, те нанесоха удари с високоточно оръжие по базите на международните терористи в Сирия.
Фрегатата «Адмирал Макаров» от проекта 11356 по време  на Международната военно-морска изложба в Санкт-Петербург
«Адмирал Макаров» e въоръжен с универсална 100-милиметрова корабна артилерийска установка АК-190, която стреля на далечина до 21 километра.
По отношение подводниците  на противника руският кораб може да се справи с помощта на 12-стволовия реактивен бомбомет РБУ-6000, а също с четирите 533-милиметрови торпедни апарата.
А за борбата с въздушните цели фрегатата е въоръжена със зенитно-ракетния комплекс «Штил-1» с далекобойност на стрелбата до 50 километра.
Ако самолет или крилата ракета на противника успее да се добере твърде близо, те ще бъдат ликвидирани с двете шест-стволови зенитни установки АК-630М.
Целият този солиден арсенал се контролира от системата за управление на огъня «Пума».
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;