27 декември 2017-Нюз Фронт.

САЩ имат многогодишен опит в доставките на оръжия и финансирането на враговете на регионалните си съюзници.

И ако преди подобни действия носеха повече вреда отколкото полза, и днес това не е пречка за САЩ да продължават същата политика.

Нека разгледаме няколко примера за американски авантюризъм.

 

» Скандалът Иран- Контрас»

 

През ’80-те години по време на Ирано-Иракската война САЩ бяха на страната на Саудитска Арабия и Ирак срещу Иран.

След това, през 1985 година се разразява така нареченият скандал  Иран-Контрас.

Става ясно, че високопоставени представители на администрацията на Роналд Рейгън нарушават въведеното от страните начело със САЩ ембарго срещу Иран, и продават въоръжение на Иран в обмен на заложници намиращи се в ръцете на Хизбула.

 

Получената печалба от продаденото на Иран оръжие, се разпределя за подкрепа на никарагуанския котрас- бунтовници, воюващи срещу марксисткото правителство на Никарагуа.

Най-лошото се оказва, че няколко години преди да се разрази са скандалът Конгресът на САЩ признава помощта към контрас за незаконна.

 

«Операция «Циклон»

( Кодовото название на програма разработена от ЦРУ за въоръжаванеро на афгански моджахеди по време на Афганистанската война)

През 1979 година бившият Съветски Съюз въвежда войски на територията на Афганистан за защита на комунистическото правителство на страната от въоръжените групировки на бойците.

В отговор, САЩ започват операция » Циклон» по обучаване, финансиране и доставки на оръжия на силите на съпротивата, известни като афганистански моджахедини.

Американската операция продължава повече от 10 години, разходите по нея съставят над 3 милиарда долара, и като цяло операцията създава още повече и по-големи проблеми за региона.
Операция изиграва важна роля в създаването на многочислени въоръжени групировки на опозицията, в това число такива като, сегашните » Талибан» и «Ал-Кайда».

 

И въпреки, че САЩ се опитват да се възползват от програмата » обратно изкупуване на оръжието», за да не допуснат уж попадането на останал ото оръжие в неправилни ръце, голяма част от по-рано доставеното от САЩ оръжие отива на черния пазар.

Основата на отрядите афанистански моджахедини съставят афганистанци, но и бойци от други мюсюлмански страни.

С извеждането на съветските войски през 1989 година голяма част от бойците-чужденци се завръщат в страните си с опит за водене на партизанска война отчасти благодарение на ЦРУ.

Впоследствие, същите тези бойци-наемници ще бъдат използвани в други въоръжени конфликти в страните от Близкия Изток.

 

Един от тях, който получава директаната подкрепа от страна на САЩ, е бил много близък на Осама бин Ладен-Джалалудин Хаккани.

 

 

 

Хаккани изиграва важна роля в изграждането на групировката Ал-Кайда и Мрежата Хаккани в Афганистан.

Очаквайте продължение за ролята на САЩ във войната в Сирия и създаването на ИДИЛ.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;