Посолството на Русия в ЮАР призова Запада да не повтаря грешките на френския император Наполеон Бонапарт, който се опита да завладее Русия в началото на XIX век.

«На 26 декември 1812 година територията на Руската империя беше напълно освободена от нахлулата наполеоновска армия — поредното нахлуване на Запада в Русия доведе до пълно поражение на агресорите», се казва в съобщението в  Twitter 

по повод 205-та годишнина от прогонването на войските на Наполеон от Русия.

Бележката е съпроводена с два хаштага: «Учете история» и «Да не бъдем обречени да повтаряме същите грешки».

Съобщението е илюстрирано с картината на художника Иларион Прянишников «През 1812 година», на която са изобразени пленените френски войници, бродещи по снега под конвоя на руски селяни.
Армията на Наполеон, която наброява над 600 хиляди човека и включва, освен френски, войски от цяла поредица от държави от Европа, нахлува в Русия на 24 юни 1812 година.
В резултат на сраженията почти цялата Велика армия на Наполеон е разбита, нейните останки след половин година напускат Русия.

 

On 26 December 1812 the Russian Empire’s territory was fully liberated from the invading Napoleon’s army – yet another Western invasion into Russia resulted in a total defeat of the aggressors

„Светлейшият княз Голенищев-Кутузов-Смоленский”, е роден през 1747г. на 16 септември в град Санкт Петербург, Русия.

Той е единствен син на генерал-поручик сенатор Иларион Матвеевич Голенищчев-Кутузов. До осем годишна възраст се обучава в дома на родителите си, а през 1759 г. постъпва в Дворянската артилерийска и инженерна школа.През февруари 1761г . завършва школата с чин инженер-прапоршчик.През 1762г. управлява канцеларията на генерал-губернатор Голщейн Бекски, където получава чин капитан. През същата година е назначен за командир в Астраханския пехотен полк, командван от полковник Александър Суворов, за който ще стане дума по-късно.

Огромно влияние за кариерата и живота му оказва опитът му, натрупан в периода на руско-турските войни под ръководството на П.А.Румянцев и А.В.Суворов.Участва в битките при Ряба Могила, Ларг и Кахул.Произведен е в чин премиер-майор.След битката при Попещи получава звание подполковник.

 

 

Тагове: ; ; ; ;