Превод на статията от изданието:

Този месец беше крайно неблагоприятен в отношенията между Москва и Вашингтон. Кулминация беше  решението на администрацията на Тръмп да разреши продажбата на отбранително въоръжение за Украйна, пише  The National Interest.

Очевидно е, че лекомисленото изявление на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, което той направи в Киев, характеризира общия подход на администрацията. Според него, доставката на отбранително оръжие може да изиграе провокативна роля, но само, ако то попадне в ръцете на агресор, «докато Украйна очевидно не е агресор».

В действителност, според мнението на списанието, доставката на оръжие на Киев, особено на фона на «продължителната история на намесата на САЩ в Украйна», е крайно нееднозначна, ако се вземе под внимание, че тази страна се намира в руската сфера на влияние и представлява най-важен субект във «вътрешната зона за сигурност на Русия».

Решението за доставката на оръжие на Украйна беше взето на фона на появилите се на свободен достъп документи, потвърждаващи споразумението от 1990 година между Вашингтон и Москва за това, че НАТО няма да разширява алианса на изток от границите на обединена Германия.

Отчитайки, че в продължение на много години САЩ и техните апологети отричаха наличието на подобно споразумение, новите данни показват, че решението на НАТО за продължаване на експанзията подрони доверието между двете държави.

Освен това, новата стратегия за национална сигурност на Тръмп също не можеше да не предизвика раздразнението на Москва.

В този доктрина за Китай и Русия се говори като за стратегически съперници на Америка, чийто действия носят сериозна заплаха за сигурността и благосъстоянието на САЩ.

Формулировките в документа ни заставят да си спомним за твърдата, конфронтационна риторика на Вашингтон от времето на студената война.

Според  The National Interest, решението да се продава дори ограничено количество оръжие на Киев е абсолютно неуместно, защото ситуацията в източна Украйна продължава да е крайно напрегната и променлива, дори при наличието на Минските съглашения, призвани да замразят конфликта.

«Решението на Вашингтон да продаде оръжие на Киев може да дестабилизирана това крайно неустойчиво положение. То ще вдъхнови привържениците на твърдия курс в украинското правителство, което иска победа с военни средства. Но военното решение на конфликта в Укрйна е опасна илюзия», пише изданието.

Отчитайки факта, че на Русия съвсем не й е нужно до границите й да има още един американски военен сателит, е крайно малковероятно, че Кремъл ще допусне пълното унищожаване на въстаниците в източна Украйна. Руските чиновници и без това не са във възторг от военното присъствие на НАТО в Прибалтика и в Източна Европа.

Те считат Украйна за още по-важна за сигурността на страната си.

«Решението на Тръмп да започне продажбата на оръжие е още един удар по реалистите, които повярваха в думите му, че иска да подобри отношенията си с Москва, произнесени по време на предизборната му кампания», отбелязва  The National Interest.
Според изданието, тази стъпка на американския президент може да подтикне постоянните обвинения на политическите опоненти към избори. Ястребите, както в Демократическата, така и в Републиканската партии дълго време настояваха да се продаде оръжие на Украйна.

Затова решението при всички случаи е насочено в неправилна посока, твърди списанието.

Ако САЩ искат да избегнат по-нататъшно влошаване на отношенията с Русия, Вашингтон трябва да признае, че на Москва й е нужна сфера на влияние, обхващаща съседните страни.

За съжаление, както изглежда, САЩ не искат това и се държат като останалите велики държави, при това подобно отрицание на реалността е характерно не само за администрацията на Тръмп.

В миналото държавните секретари на САЩ Кондолиза Райс и Джон Кери открито бяха против концепцията за сфери на влияние, особено когато ставаше дума за Русия.

«Това е опасна, недалновидна позиция. Вашингтон следва да действа значително по-внимателно, отколкото по-рано, особено когато нещата се отнасят до съседите на други крупни държави…

Да се продаде оръжие на Украйна — това е все едно да наливаш бензин върху тлеещи въглени.

Отношенията с Русия са достатъчно напрегнати и без тази необоснована враждебна стъпка», прави изводите си  The National Interest.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://nationalinterest.org/blog/the-skeptics/gasoline-fire-why-arms-sales-ukraine-are-really-bad-idea-23789

Тагове: ; ; ;