ЕС се приближи с още една крачка към реализирането на мрачния сценарий — създаването на единна европейска армия, пише  The National Interest.

Миналата седмица ЕС одобри старта на програмата за Постоянното структурно сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната  (Permanent Structured cooperation, PESCO), пояснява американското издание.

Това споразумение все още не означава създаването на обединена армия в Европа, но без съмнение е голяма стъпка към заветната цел, пише изданието.

«Бюрократите в Брюксел отдавна се стремят да получат контрола над въоръжените сили на страните-членки на ЕС, а заветната им цел е точно това — създаването на армия на ЕС», подчертава  The National Interest.

Ако опитите на брюкселските чиновници се увенчаят с успех, то именно те ще вземат решенията за изпращане на «свои» войски в горещите точки.

«Мисълта за това, че неизбираните от никого и не носещите отговорност бюрократи могат да изпратят съпруг, дете или приятел в гореща точка, трябва да разтревожи много хора в Европа», счита изданието.

Освен това,  PESCO, според мнението на  The National Interest, по никакъв начин няма да увеличи военния потенциал на Европа, а само ще добави бюрокрация и «ще се бори с НАТО за оскъдните отбранителни ресурси на Европа».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.nationalinterest.org/feature/one-step-closer-bad-idea-european-union-army-23780

 

 

Тагове: ; ; ;