27 декември 2017-Нюз Фронт.

За изминалата 2017 година Хърватия и Унгария са успели незаконно да депортират от териториите си 1,5 хиляди мигранти в Сърбия.

За това съобщи пред журналисти във вторник директорът на сръбският Център за защита и помощ на търсещите убежище  Радош Джурович.

 

 

» Хърватия и Унгария депортират мигранти на територията на Сърбия, опитвайки се да превърнат страната ни в буферна зона.

Хърватия, например, ежедневно изпраща в Сърбия по 30 души. За цялата 2017 година Унгария е депортирала в Сърбия около 1 ооо мигранти, Хърватия за същия период около 500.

Нелегалната депортация на мигранти е не само нарушение на международните закони и правила, но и нарушение на законите на ЕС и шенгенските съглашения»,-заяви Джурович.

 

По-рано, по време на заседанието на Съвета на министрите по външните работо на ОССЕ във Виена, първия вице-премиер, външен министър на Сърбия Ивица Дачич призова ОССЕ да реши мигрантския проблем «вземайки всички възможни мерки».

 

През Сърбия минава така нареченият балкански миграционен маршрут, по който за последните три години са успели да преминат около 900 хиляди мигранти.

Освен това, обединените сили на армията и полицията на Сърбия за 2017 година са предотвратили десетки хиляди опити на мигранти незаконно да пресекат държавната граница.

Голяма част от бежанците ползват Сърбия, именно като транзитна зона, през която да продължат пътя си в европейски държави. Към настоящият момент в Сърбия се намират няколко хиляди мигранти чакащи да бъдат изпратени в страните от ЕС.

С идването на зимния сезон, миграционния проблем се очаква само да се задълбочи.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;