Превод:

Към каква стратегия се придържа Тръмп, вземайки решето за доставката на оръжие на Украйна?

ИНЕС ТРАМС: Считам, че самият президент не следва никаква стратегия по отношение на Русия и конкретно относно доставката на оръжие за Украйна. Най-вероятно той не е взел това решение, имайки предвид обстоятелствата. По въпроса за доставката на оръжие върху него най-вероятно оказват натиск отвън: Министерството на отбраната и Съветът за национална сигурност.

Преди това Доналд Тръмп винаги е бил много сдържан по въпросите за доставката на оръжие на Украйна. Това го отличава от еднопартийците му републиканци. Държавният департамент предоставя на американската общественост информация за това решение на порции. В САЩ никой не възприема това като промяна на политическия курс.

Струва ми се, че от една страна Доналд Тръмп се вълнува от реакцията на неговите привърженици сред народа, в обществото, защото основно там се отнасят критично спрямо доставките на въоръжение на Украйна или в други страни. Тръмп също се безпокои от реакцията на Владимир Путин, защото Тръмп би искал да рестартира руско-американските отношения.

Ако оръжието бъде доставено, то това ще е по-скоро против волята на Доналд Тръмп. Но все пак той не иска да изглежда в очите на обществото твърде дружелюбен по отношение на Путин. Защото в САЩ е в ход разследване относно следното: получил ли е той е неговият екип помощ от руснаците по време на изборите през 2016 година.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.zdf.de/nachrichten/heute-19-uhr/trump-ist-eher-der-getriebene-100.html

 


Тагове: ; ; ; ; ;