Целият свят счита САЩ за водеща страна във военната сфера. В множество от военните конфликти САЩ бяха в изгодно положение. Но в бъдеще Китай има намерение да сложи край на това господство. Това ще се постигне на базата на два вида въоръжение.

Американският малкозабележим многоцелеви изтребител от пето поколение F-22 е на въоръжение вече 20 години. След като F-22″Раптор» прояви своите възможности блестящо — незабележимо се придвижваше във въздушното пространство на други държави, много страни вече не изпитват постоянното усещане за опасност, в такъв случай на тях им остава само едно чувство, което да изпитват — срам.

Неотдавнашното съвместно военно учение между САЩ и Южна Корея под името Vigilant Ace се проведе с широк размах.

В учението взеха участие стратегическите бомбардировачи В-1В.

Целта на учението включваше извършването на ответни действия срещу новия пуск от страна на Северна Корея на междуконтиненталните ракети «Хвасон-15».

Понеже Русия има геополитически връзка с дадения регион, то тя също предприе съответните мерки. Два стратегически авионосци Ту-95МС, които могат да превозват ядрено оръжие на борда си, бяха командировани във военната база в Индонезия с цел патрулиране в международните води в южната част на Тихия океан от въздуха.

Това вероятно е най-добрият ход от страна на Русия в отговор на опитите на САЩ да дестабилизират ситуацията на Корейския полуостров.

Русия взе безпрецедентно решение. Според съобщенията от СМИ, генералният директор на «Ростех» е заявил, че в най-близко време се планира Китай да получи зенитно-ракетните комплекси С-400 «Триумф».

Според по-рано приетия план, при спазването на всички условия предаването на втората партида от системата ще се състои през 2018 година.

Но Русия в същото време позволи на Китай да ускори плановете си по дислокацията на С-400. А това вече има огромно стратегическо значение.

Най-важното е това, че комплексът «Триумф»и китайските радиолокационни станции работят в поразителен синхрон.

Китайските СМИ посочват, че американският изтребител F-22 е направен от скъпоструващи материали, които намаляват ефективността на работата му. Обикновено с помощта на РЛС тези самолети не могат да бъдат открити.

Но китайските системи разпознават този вид изтребители, а това без съмнение е голяма заплаха за F-22.

Това, че сега в Китай ще се появят зенитно-ракетни комплекси руско производство, е сериозен повод за безпокойство.

На всички е ясно, че руският комплекс С-400 е лидер в системите за противовъздушна отбрана.

Той може да поразява цели на разстояние 400 километра.

Ако американски изтребители се появят на китайските радари, те веднага ще станат цел на «Триумф» и мигновено ще се превърнат в купчина метал.

Понастоящем Китай е «хванал за гърлото» не само известните американски военни изтребители F-22 и F-35, които се считаха доскоро за непобедими.

В така създалата се ситуация никой не бива да се чувства обиден, завършва изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: Феникс, Китай

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;