Бойци от разгромената «Ислямска държава»се крият в лагера за бежанци в Ер Рукбан на сирийско-йорданската граница. Това пред журналисти съобщи координаторът на мирния процес и сигурността в граничните райони в провинция Хомс Хадж Адел.

«По информация на моите хора, намиращи се в лагера, там има група терористи, наричащи себе си «Нова Сирийска армия» (НСА).
Броят им не е голям. Това са хора, избягали от ИДИЛ след разгрома на организацията в Сирия, те са пристигнали от Ер Рукбан, настанили са се тук заедно с бежанците, които насила бяха заставили да се присъединят към групировката», заяви той.
Според него, в Ер Рукбан са забелязани и чуждестранни наемници.
Лагерът за бежанци е разположен в зоната за сигурност точно до американската военна база Ет Танф, която е създадена незаконно през април 2017 година под предлог борба с терористите.
 Жителите на Ер Рукбан са в много тежко положение: йорданската граница е затворена за тях и оттам не може да постъпи помощ.
 Терористите от опозиционните групировки блокират периметъра в зоната за сигурност, не пропускат хуманитарни конвои на ООН и на сирийското правителство.
По данни на ООН, в лагера в момента има около 50 хиляди бежанци. Те нямат храна и лекарства.
Правителството на Сирия с подкрепата на руските военни от Центъра за примирие между враждуващите страни е установило връзка с бежанците и в близко време има планове да ги изведе оттам.
Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;