Руската Федерация е задействала своите подводници по целия Атлантически океан, а също «близо до нашата брегова линия», заяви в интервю за немския вестник  Frankfurter Allgemeine генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

«Русия е инвестирала в своя Военно-морски флот значителни средства, особено в подводници. От 2014 година на въоръжение в руската армия са постъпили още 13 подводници. Активността на руските подводници днес достигна своя пик след края на студената война», подчерта генералният секретар на НАТО.

Според думите на Столтенберг, общуването между съюзниците в Европа и Северна Америка е под заплаха.

«Ние — трансатлантическият блок, сме длъжни да можем да прехвърляме войски и техника през Атлантика. За целта са ни нужни безопасни и открити морски пътища», поясни главата на Северноатлантическия алианс.

Йенс Столтенберт припомни също за плановете на НАТО да създаде нов команден център, който в случай на конфликт с Русия да координира движението на войските в Европа и да обезпечи сигурността в Атлантическия океан.

Впрочем, генералният секретар на НАТО призна, че относно състоянието на военно-морските сили на алианса има какво да се желае.

«След края на студената война НАТО съкрати военното си присъствие в морето, това особено се отнася до борбата с подводниците. Ние тренирахме малко и изгубихме навиците си», констатира Йенс Столтенберг.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/nato-generalsekretaer-besorgt-ueber-russische-u-boote-15356381.html

Тагове: ; ;