epa04095752 The United Nations Security Council votes on a resolution to boost humanitarian aid access in Syria, at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 22 February 2014. The UN Security Council unanimously passed a resolution demanding humanitarian access and ending violence against civilians in Syria. EPA/PETER FOLEY

Посланичката на САЩ в ООН — Ники Хейли, обяви, цитирана от Washington Examiner, че Вашингтон ще намали през 2018 г. с 285 млн. долара парите, които внася за бюджета на организацията. Washington Examiner припомня, че през фискалната 2016 г. средствата за ООН са били 5,4 млрд. долара.

Хейли определя мярката като „историческо намаляване“, което ще допринесе за справянето с проблема с „раздутата администрация“ на организацията.
„Неефективността и пренасищането на ООН са добре известни — подчертава Хейли. — Вече няма да позволим ООН да се възползва от щедростта на американския народ“.

Тя отбеляза, че е „доволна» от резултата от преговорите по бюджета и добави: „Можем да сме сигурни, че ще продължим да търсим начини за увеличаване на ефективността на ООН, като същевременно защитаваме интересите си», Сега

Тагове: ; ;