Под ударите на Международния съд попада и Великобритания за действията на военните в Ирак

Под ударите на Международния съд попада и Великобритания за действията на военните в ИракМеждународният наказателен съд в Хага възобнови разследването на «военните престъпления, извършени от граждани на Обединеното Кралство по време на иракския конфликт и окупация от 2003 до 2008 години».

Делото е закрито през 2006 година, защото прокуратурата тогава е успяла да събере по-малко от 20 доказателство за престъпните деяния.

В новия доклад на главния прокурор на Международния наказателен съд се казва, че от 2010 година в офиса са получени общо над 3400 заявления за незаконни убийства и жестокости спрямо граждани на Ирак.

«МНС потвърждава своя предишен извод, че има разумни основания да се счита, че за периода от 20 март 2003 година до 28 юли 2009 година служещи във Въоръжените сили на Великобритания са извършили следните военни престъпления в Ирак срещу лица, намиращи се под тяхна отговорност: умишлени и неумишлени убийства, издевателства, жестокости и оскърбление на личното достойнство, изнасилвания и други форми на сексуално насилие», е посочено в доклада.

На сайта на МНК е публикувано съобщението

за началото на съдебно разследване.

Както заяви Фату Бансуд, офисът има намерение да продължи разследването, за да изясни, може ли  делото за престъпленията на британските военни да бъде разгледано в съда.

МНС е открил разследване и относно престъпленията срещу човечеството на американските военни в Афганистан.

Независимо то това, че САЩ не признават МНС, прокурорите от съда все пак са открили предварително разследване на предполагаемите престъпления на американските военни и разузнавачи.

Законово основание за това е фактът, че всички страни, на чиято територия биха могли да се извършат престъпленията, влизат в юрисдикцията на съда.

ЗАВИСИ ОТ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Ако разследването все пак стигне до съдебно дело, то перспективите ще бъдат твърде неопределени, счита специалистът по международно право, адвокат Александър Глушенков.

САЩ, за разлика от много други страни, теоретично могат да оставят своите граждани от ръцете на правосъдието на други държави, но те не признават нито МНС, нито неговите решения.

И, разбира се, никога няма да изоставят своите военни и разузнавачи.

«В този случай проблемите могат да възникнат само при тези осъдите от трибунала граждани на САЩ, които рискуват да влязат на територията на страна, която признава МНС. Там те могат да бъдат задържани, а това ще стане повод за голям дипломатически скандал. Осъдените не бива да се опасяват от Интерпол, защото международното бюро работи само с националните органи на правосъдието», поясни Александър Глушенков.

Максимумът, който може да се постигне чрез делото на МНС в случай, че се установят виновни и те получат присъди — това е скандалната шумотевица в целия свят.

Тя може да бъде използвана от Доналд Тръмп — той нееднократно се е изказвал пренебрежително към различни международни институти и организации, а тук ще открие допълнителен повод, счита председателят на президиума на «Съвета за външна и отбранителна политика» Фьодор Лукиянов.

Почти не можем да си представим, че към американски граждани могат да бъдат приложени каквито и да са репресивни мерки.

«Много ще зависи от това, какви точно доказателства ще успее да събере съдът. Ако на света бъдат представени някакви визуални материали, да кажем снимки, както това се случи при специалния затвор Абу Грейб, то това действително може силно да възбуди световната общественост», каза Фьодор Лукиянов.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...