Международният съд разследва военните престъпления на САЩ

Международният наказателен съд (МНС) води предварително разследване на престъпленията на американските военни в Афганистан. Възобновено е следствието и по действията на британските войски в Ирак. Обединеното Кралство признава МНС, но САЩ — не.

Започва ново съдебно дело в Хага.

ЖЕСТОКОСТ, НАСИЛИЕ, ИЗТЕЗАНИЯ

На  сайта

на МНС е публикувано  съобщение за предварителното разследване «на предполагаемите престъпления срещу човечността и военните престъпления, извършени в Афганистан от 1 май 2003 година».

Повод за това е докладът на главния прокурор на съда Фату Бансуд. Според доклада, бойците от движението «Талибани», афганистанските власти, а също чужди военни и силоваци (преди всичко от военнослужещите от армията на САЩ и сътрудници на ЦРУ) в продължение на 11 години са извършили в ислямската република масови престъпления срещу гражданското население.

«Военнослужещите от Въоръжените сили на САЩ, както става ясно, са подложили на издевателства и мъчения над 61 от задържаните там, към тях са се отнасяли по извънредно жесток начин, уронвайки личното им достойнство на територията на Афганистан от 1 май 2003 година до 31 декември 2014 година», се казва в доклада.

  Освен това, в документа е посочено, че от декември 2002 година до март 2008 година оперативните работници от ЦРУ са подложили на «издевателства, жестокости, оскърбление на личното достойнство и/или изнасилване» минимум 27 затворници в тайните затвори в Афганистан, Полша, Румъния и Литва.

Отбелязано е, че болшинството от тези престъпления са извършени в периода 2003-2004 години.

Според Фату Бансуд, има доказателства за убийството на мирни граждани на Афганистан от военнослужещи от други страни, влизащи в състава на Международните сили за съдействие на сигурността  (ISAF).

Преди всичко става дума за британски военни, от които хиляди бяха разположени  в Афганистан.

На основание този доклад Международният наказателен съд е открил предварително разследване.

Офисът на главния прокурор призовава всички, които се считат за жертви на престъпление, да съобщят за това на следователите.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...