Die Welt: «Европеизацията» на Русия прогресира дори на фона на санкциите

Дата на публикуване: 26 12 2017, 06:13


Гостите от целия свят постоянно пътуват до Русия, в резултат на което руското правителство има «голям проблем», пише  Die Welt: «То иска да покаже страна като отворена за целия свят, като  съвременна държава, но страната е подложена на санкции в резултат на изолационистките си тенденции».

Според автора на статията, този проблем сериозно ще вълнувал Кремъл и през 2014 година на фона на зимните Олимпийски игри в Сочи, а и сега — с приближаването на предстоящия световен шампионат по футбол, който ще се проведе в Русия в следващата година.

Защото руските власти в навечерието на международните мероприятия трябва спешно не само да изградят стадиони по европейски образец и да подобрят останалата инфраструктура, доколкото това е възможно. Русия трябва да успее да извърши необходимата работа с населението в регионите, се подчертава в статията. Преди всичко става въпрос за чуждите езици, за откритостта към света и космополитизма, което на този етап е трудно да се каже за болшинството руснаци, пише изданието.

Доколкото средният руснак не владее в голяма степен чужди езици, то московското правителство посъветва гражданите си — поне шофьорите на такси, да се възползват от останалите до лятото месеци, за да могат бързо да научат английски.

Както счита заместник кметът Максим Ликсутов, езикът може да не е идеален, на таксиметровите шофьори задължително ще се нуждаят от най-важните стандартни изрази на английски, които се отнасят до тарифите и продължителността на пътуването, се казва на официалния портал на кметството.

«Може да се поиска и повече от гражданите, ако правителството се отнася сериозно към дългосрочния международен обмен», твърди изданието.

Изискванията за английски език към таксиметровите шофьори не са нещо по-трудно в сравнение с другите изисквания към тях, ако те въобще бъдат допуснати към превозване на клиенти до стадионите: автомобилите им не трябва да бъдат по-стари от четири години, а всички глоби за нарушения на правилата на пътното движение трябва да се платят преди началото на шампионата по футбол, се отбелязва в статията.

И макар голяма част от руснаците и до днес никога да не са били на Запад, Русия постепенно все повече се приближава до Европа и европейското мислене, независимо от конфронтацията и значителното намаляване на туристическия поток по геополитически и икономически причини, пише изданието.

Както се отбелязва в статията, 72 % от руснаците понастоящем дори нямат задгранични паспорти, а загубата на покупателната способност на фона на санкциите се отразява негативно на възможностите им да пътешестват.

Независимо от това Русия постепенно се сближава към западните стандарти и обичаи, а по своето потребителско поведение руснаците все повече напомнят на европейците, подчертава изданието.

Според данни от проучване, обемът на покупките за Рождество отново е нараснал — 2-годишната рецесия в Русия се приближава към края си, в момента средностатистическите покупки в навечерието на празниците са в размер на 17.6 хиляди рубли на човек, като по този начин показателят значително надвишава данните за 2014 година.

Според експертите, европеизацията на руските потребители се проявява едновременно в няколко посоки.

Според данните от агенция «Делойт», руснаците вече по-рано пристъпват към предновогодишни покупки, като с това вече приличат на европейците — това се отнася и до предложенията на търговските мрежи за предпразнични намаления.

 Очевидно става дума за промяна на потребителското поведение, пише изданието.
В избора на асортимент при покупките руснаците също имат промяна в поведението и значително се приближават към Запада, те стават по-прагматични и по-рационални в избора си на подаръци.
Например, руснаците започнаха да подаряват книги, както на Запад, констатират експертите.
В болшинството европейски страни книгите в момента са най-любимия подарък.
За първата седмица на декември покупките на книги на нараснали с 24 % в сравнение с предишната година, съобщава водещият руски интернет-магазин «Озон».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.welt.de/wirtschaft/article171761415/Weltoffenheit-Die-schleichende-Europaeisierung-Russlands.html

Тагове: ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

Снимка: БТА     Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал със заместник държавния секретар на САЩ Джон

Важно

 Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство по повод решението на Косово да създаде

Важно

Полското правителство на консервативната националистическа партия "Право и справедливост" оцеля при вот на недоверие снощи,

Важно

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет да им върне

Важно

Над 500 000 долара изпаднали от брониран камион на магистрала в североизточния американски щат Ню

Важно

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствени демонстранти, събрали се снощи в Солун,

България
Важно

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствени демонстранти, събрали се снощи в Солун,

статия

Еврокомисията препоръча на страните от ЕС да се откажат от долара в разплащанията помежду си,

Важно

27 ноември 2018-Нюз Фронт. Лавина коментари и осъдителни реакции предизвикаха невнимателните, меко казано, думи на президента

Важно

Общо 8 души са пострадали при инцидента с влак край село Черниче, останалите пътници са

Важно

19 ноември 2018-Нюз Фронт. Злото не спи, САЩ готвят ескалация по две направления, и където гръмне-

Важно

19 ноември 2018-Нюз Фронт. Тази информация е за всички българи, които днес излизат по улиците на

Русия
Важно

Вицеспикерът на кримския парламент Владимир Бобков сподели, че изявленията на страните- членки на Европейския съюз по

Важно

Целта на санкциите срещу Русия е страната да бъде лишена от нейната силна армия и

Важно

В Познан се състоя поредният концерт на Ансамбъл "Александров". Сред зрителите присъства консулът на Русия

Важно

Нивото на кооперираност между Русия и Индия в областта на предаването на технологии и производството

Важно

Депутатът от Върховната рада Евгений Мураев заяви, че понастоящем президентът на Украйна Петро Порошенко е

Важно

В Ню Делхи се проведе заседание на руско-индийската междуправителствена комисия по военно-техническо сътрудничество под председателството