Die Welt: «Европеизацията» на Русия прогресира дори на фона на санкциите

Дата на публикуване: 26 12 2017, 06:13


Гостите от целия свят постоянно пътуват до Русия, в резултат на което руското правителство има «голям проблем», пише  Die Welt: «То иска да покаже страна като отворена за целия свят, като  съвременна държава, но страната е подложена на санкции в резултат на изолационистките си тенденции».

Според автора на статията, този проблем сериозно ще вълнувал Кремъл и през 2014 година на фона на зимните Олимпийски игри в Сочи, а и сега — с приближаването на предстоящия световен шампионат по футбол, който ще се проведе в Русия в следващата година.

Защото руските власти в навечерието на международните мероприятия трябва спешно не само да изградят стадиони по европейски образец и да подобрят останалата инфраструктура, доколкото това е възможно. Русия трябва да успее да извърши необходимата работа с населението в регионите, се подчертава в статията. Преди всичко става въпрос за чуждите езици, за откритостта към света и космополитизма, което на този етап е трудно да се каже за болшинството руснаци, пише изданието.

Доколкото средният руснак не владее в голяма степен чужди езици, то московското правителство посъветва гражданите си — поне шофьорите на такси, да се възползват от останалите до лятото месеци, за да могат бързо да научат английски.

Както счита заместник кметът Максим Ликсутов, езикът може да не е идеален, на таксиметровите шофьори задължително ще се нуждаят от най-важните стандартни изрази на английски, които се отнасят до тарифите и продължителността на пътуването, се казва на официалния портал на кметството.

«Може да се поиска и повече от гражданите, ако правителството се отнася сериозно към дългосрочния международен обмен», твърди изданието.

Изискванията за английски език към таксиметровите шофьори не са нещо по-трудно в сравнение с другите изисквания към тях, ако те въобще бъдат допуснати към превозване на клиенти до стадионите: автомобилите им не трябва да бъдат по-стари от четири години, а всички глоби за нарушения на правилата на пътното движение трябва да се платят преди началото на шампионата по футбол, се отбелязва в статията.

И макар голяма част от руснаците и до днес никога да не са били на Запад, Русия постепенно все повече се приближава до Европа и европейското мислене, независимо от конфронтацията и значителното намаляване на туристическия поток по геополитически и икономически причини, пише изданието.

Както се отбелязва в статията, 72 % от руснаците понастоящем дори нямат задгранични паспорти, а загубата на покупателната способност на фона на санкциите се отразява негативно на възможностите им да пътешестват.

Независимо от това Русия постепенно се сближава към западните стандарти и обичаи, а по своето потребителско поведение руснаците все повече напомнят на европейците, подчертава изданието.

Според данни от проучване, обемът на покупките за Рождество отново е нараснал — 2-годишната рецесия в Русия се приближава към края си, в момента средностатистическите покупки в навечерието на празниците са в размер на 17.6 хиляди рубли на човек, като по този начин показателят значително надвишава данните за 2014 година.

Според експертите, европеизацията на руските потребители се проявява едновременно в няколко посоки.

Според данните от агенция «Делойт», руснаците вече по-рано пристъпват към предновогодишни покупки, като с това вече приличат на европейците — това се отнася и до предложенията на търговските мрежи за предпразнични намаления.

 Очевидно става дума за промяна на потребителското поведение, пише изданието.
В избора на асортимент при покупките руснаците също имат промяна в поведението и значително се приближават към Запада, те стават по-прагматични и по-рационални в избора си на подаръци.
Например, руснаците започнаха да подаряват книги, както на Запад, констатират експертите.
В болшинството европейски страни книгите в момента са най-любимия подарък.
За първата седмица на декември покупките на книги на нараснали с 24 % в сравнение с предишната година, съобщава водещият руски интернет-магазин «Озон».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.welt.de/wirtschaft/article171761415/Weltoffenheit-Die-schleichende-Europaeisierung-Russlands.html

Тагове: ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

16 октомври 2018- Нюз Фронт. Командването на ВСУ е прехвърлило към линията на съприкосновение в района

Важно

    С призива си всички да мълчат до избирането на изтребители президентът Румен Радев наруши

Важно

Пристигналата в Дамаск делегация от Крим по време на срещата си със сирийския лидер Башар

Важно

Снимка: AP         Някои материали в саудитското консулство в Истанбул, където преди две седмици изчезна саудитският

Важно

Състоя се конференция, посветена на “Хибридните заплахи срещу институциите“, организатори бяха катедра “Политология“ на СУ,

Важно

16 октомври 2018-Нюз Фронт. Украинското издание «Интерфакс» съобщи, че Киевския режим ще настоява в Минск за спиране на

България
Важно

Днес отбелязваме 90 години от първото изпълнение на знаменития и уникален хор "Александров", официалният хор

Важно

В позиция, разпространена до медиите от Министерството на външните работи (МВнР), се изразява увереност, че

Важно

Интервю на Снежана Иванова от БНР с журналиста от Скопие Виктор Канзуров. Атмосферата в последната седмица

Важно

Споразумението с Гърция за името на Македония не е прието с уважение от гражданите на

Важно

Кампанията "за" на референдума в Република Македония почти заличи кампанията "против". Макар голям брой от

Важно

20 септември 2018- Нюз Фронт. Когато е на път да избухне конфликт, първата жертва е свободата

Русия
Важно

Състоя се конференция, посветена на “Хибридните заплахи срещу институциите“, организатори бяха катедра “Политология“ на СУ,

Важно

16 октомври 2018-Нюз Фронт. Украинското издание «Интерфакс» съобщи, че Киевския режим ще настоява в Минск за спиране на

Важно

Северна и Южна Корея се договориха в понеделник да започна съединяване на железопътните и автомобилни

Важно

Синодът на Руската православна църква реши да прекрати изцяло евхаристийното си общение с Константинополската патриаршия.

Важно

16 октомври 2018-Нюз Фронт. Русия ще защитава православните христични в Украйна, ако религиозните спорове излязат от

Важно

16 октомври 2018-Нюз Фронт. Констанринопол няма право да признава украинските разколници и да се меси в