Южнокорейската агенция счита, че появата на нов азиатски партньор за Русия ще стане причина за ожесточена конкуренция за руския пазар.

Информационният портал  Chosun Ilbo публикува статия за нарастващия стокооборот на Република Корея с Русия.

Според специалистите от изданието, само за първата половина на 2017 година общият обем търговия между страните се е увеличил с 50 % в сравнение с аналогичния период на 2016 година.

Той е достигнал ниво на продажби в рамките на 9.8 милиарда долара.

Корея се е изкачила на пето място сред търговските партньори на Русия.

Според данните от Корейската агенция търговията и инвестициите са се увеличили няколко пъти за сметката на корелацията на курса на рублата.

Например, процентът на руския експорт е нараснал до 39.4 % (6.3 милиарда долара), а процентът на импорта — до 72.5 % (3.5 милиарда).

Основните стоки, с които се търгува на Корейския полуостров, са нефтопродукти: корейците активно купуват нефтено масло, природен газ, въглища, дестилати и др.

Аналитиците от  KOTRA са сигурни, че руският експорт и в бъдеще само ще расте.

Например, енергийната компания «Газпром», според журналистите, доставя в  Югоизточна Азия тези продукти на най-приемлива цена. Специалистите считат, че в най-близко време страните ще върнат нивото на стокооборот до равнището от 2015 година.

Освен това, в азиатския регион с голямо търсене се ползва руската селскостопанска и рибна продукция. През първата половина на тази година процентът на експорта на тези руски продукти достигна 676.4 милиона долара, което е повече с 13.3 % от предишната година.

Наблюдава се ръст и при експорта на метали (алуминий, желязо, феросплави): обемът на продажби е достигнал вече 343 милиона долара, което е с 10 % повече от миналата година.

Възраждането на руската икономика стана причина да избухне търговска битка в азиатския регион за пазарите на Русия.

Корейските специалисти, според експертите от изданието, вече работят над дългосрочна конкурентна стратегия, която ще позволи на страната да си съперничи с Китай в сферите на машиностроенето, промишленото оборудване и електрониката.

Специалистите от  KOTRA предричат «ожесточена конкуренция» с главния търговски партньор на Русия.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;