25 декември 2017-Нюз Фронт.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте, в интервю за интернет портала 15min, коментирайки бъдещето на страната си и изминалата 2017 година, заяви, че с Русия следва да се сътрудничи, а не да се воюва.

 

» Отношенията с нашата съседка Русия ще останат сложни в близките няколко години. Ако в страната се запази сегашното ръководство, то ситуацията едва ли ще се измени, обаче с това не искам да кажа, че следва да си измиваме ръцете и да не общуваме»,- заяви президентът на Литва.

 

Далия Грибаускайте отбеляза още, че Литва не трябва да се отказва от собствените ценности, но при това също така да разбира, че геополитическата ситуация се променя, затова в случай на необходимост може да се преразгледат позициите по някои въпроси.

 

Тя също така посоочи и няколко условия за изграждането на отношения с Русия, сред които връщане на » окупираните» територии, отказ от използването на сила в интересите си, прекратяването на «подкупването» на политици не само в Литва, но и в цяла Европа, а също и намесата в изборите на други страни.

С такива условия, дамата президент едва ли би могла да разчита да стопли отношения с Русия.

» Ние винаги се стараем да дружим със съседите си, нали казват, че никой не си избира съседите, но най-важното е, че сътрудничеството съдейства за защита на нашите държави и нашите хора»,- подчерта Грибаускайте.

 

 

Коментирайки ситуацията относно сферата за сигурност в Литва, Далия Грибаускайте отбеляза, че отбранителния сектор в страната изисква инвестиции, модернизиране на армията и акцент върху развитието на подготовката на военнослужещите.

Този четвъртък президентът на Литва одобри и подписа държавния бюджет, в който е посочено, че финансирането на отбраната през 2018 година ще достигне  2,006 процента от ВВП — което е  873 милиона евро.

Към настоящият момент Литва е отделила 723, 8 милиона евро за военни нужди, тоест 1,8 % от  ВВП. Според плановете на военното министерство, следващата година голяма част от средствата ще отидат за закупуването на военна техника и разширяването на бригадите Zemaitija в западната част на Литва.

 

В сряда Русия и Литва подписаха документи за демаркация на границите. Тази мярка е призвана да предотврати конфликтните ситуации в бъдеще.

Русия нееднократно опровергава обвиненията за намеса в изборите на различни държави, а прес-секретарят на Русия Дмитрий Песков нарече подобни обвинения «абсолютно голословни».

Също така от Кремъл посочиха, че нямат планове за агресия срещу Литва.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;