25 декември 2017- Нюз Фронт.

 

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка написа писмо до председателят на Европейския Парламент Антонио Таяни, във връзка с вмешателството в разследването по делото на основателят на фонда Hermitage Capital Уилям Браудър.

 

Генералният прокурор на Русия

 

Генералният прокурор на Русия напомня в писмото, че депутатите от Европейския Парламент са се обърнали към лидера на Кипър Никос Анастасиадис с писмо, в което изразяват някаква » обезпокоеност относно резултатите на сътрудничеството между руските и кипърските компетентни органи»

В тази връзка Чайка веднага отбелязва опитът за внасяне на провокация и пише:

» Веднага бих искал да Ви информирам, че руско-кипърското правово сътрудничество се осъществява в строго съответствие с Европейската конвенция за взаимна правова помощ по наказателни дела от 20 април 1959 година и Договорът между СССРР и Република Кипър за правова помощ по граждански и наказателни дела от 19 януари 1984 година»

 

Главният прокурор на Русия отбелязва, че подобно обръщение на депутатите е » директна намеса във вътрешните дела на Кипър».

 

 

» Освен това, то е демостративно подадено в интересите на лица, по отношение, на които, в строго съответствие с руското законодателство и международното право се извършва наказателно преследване във връзка с извършени от тях, редица тежки и данъчни и други икономически престъпления»,- добавя Чайка.

 

 

По думите на Главния прокурор на Русия, подобни действия следва да се разглеждат единствено «като политически мотивиран опит за незаконно въздействие върху правосъдните, и други държавни органи на Кипър, с цел да се повлия на процеса и постановяването на законно съдебно решение».

 

» Въпросното обръщение на депутатите не може да се разглежда по друг начин, освен като инструмент за политически натиск върху самостоятелни клони на суверенна държава- член на Европейския Съюз.

А това абсолютно противоречи с принципите на демокрация и върховенство на закона, които се отнасят към основополагащите не само европейски, но и универсални ценности»,- подчертава Чайка.

 

 

По-рано външният министър на Русия Сергей Лавров призова Кипър да проведе ясно разследване по делото на Браудър.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;