Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС открива за останалите членове на блока възможността да се укрепи сътрудничеството чрез подписването на споразумения за създаването в Европа на нов отбранителен клуб, съобщава  The Wall Street Journal.
Ако даденото споразумение бъде подписано, то Британия няма да има какво да прави. Новата отбранителна структура ще мине без Лондон, но в скоро време Брюксел може да открие, че се нуждае от мощта на една от главните военни държави в Европа повече, отколкото допускат членовете на ЕС, счита изданието.
Великобритания в продължение на много години блокира отбранителните проекти на ЕС, опасявайки се, че те ще дублират работата на НАТО. След като през юни миналата година британците гласуваха за излизане на страната от ЕС, Брюксел започна за лансира нова идея, в която се казва за решително задълбочаване на връзките между членовете на блока.
Лидерите на ЕС миналата седмица официално одобриха старта на Постоянното структурираното сътрудничество по въпросите на сигурността и отбраната   (PESCO), а 25 от 27 останали в ЕС членове се съгласиха да увеличат разходите си за отбрана.
Те поеха ангажимента по 17 нови отбранителни проекти и се съгласиха постепенно да се увеличават възможностите на блока за използване на военната мощ на ЕС в горещите точки близо до Европа.
Тази решителност на ЕС  предизвиква чувството на тревога в Британия. Някои се опасяват, че британската военна промишленост ще се окаже отрязана от разширяващия се отбранителен пазар.
Лидерите на страните от ЕС вече дадоха ясно да се разбере, че парите, отделяни за проекти — става дума за  €500 млрд ежегодно, започвайки от 2020 година, —няма да бъдат предоставени на компаниите, които са извън пределите на ЕС.
Как страните, които не влизат в блока, такива като Британия, ще си взаимодействат с  PESCO, на този етап остава неясно.
Правилата на тази организация позволяват на външни играчи да участват в отделни проекти, ако те внасят «съществена печалба».
Британските власти заявиха, че тяхната страна може да бъде поканена в някои проекти в изключителни случаи, например, когато трябва да се обезпечи ускорение на военните изследвания на блока.
Британските войници и военна техника, отбелязва The Wall Street Journal, отдавна играят крайно важна роля във военните и гражданските операции  на ЕС. Има съмнения относно това, доколко успешни ще бъдат новите отбранителни планове на Европа без британските възможности и ноу-хау.
И макар Великобритания след брекзита вероятно и в бъдеще ще може да участва в отделни мисии, то тя ще бъде лишена от своя глас в ЕС при избора на операции и при разработката на планове за тяхното провеждане.
Лондон вероятно продължава да се консултира с ЕС по най-мощния външнополитически инструмент на блока — санкциите, но след излизането от ЕС Британия също ще бъде лишена от правото на глас и по този въпрос.
Великобритания ще успее да запази тесните си двустранни връзки в сферата на отбраната с много европейски страни, в това число със страните от Източна Европа и Прибалтика.
Но това отчасти е обусловено от ролята, която играе Британия в НАТО по въпроса за противодействието на заплахите от страна на Русия, отбелязва
The Wall Street Journal.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.wsj.com/articles/europe-forges-a-new-defense-cluband-the-u-k-isnt-invited-1513883876

Тагове: ; ; ; ;