Хората поднасят цветя на гроба на Йосиф Сталин на Кремълската стена в чест на неговия 139-ти рожден ден.

Генералисимум Йосиф Висарионович Сталин (псевдоним на Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили  е революционер и съветски лидер от грузински произход. Той е генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Съвета на министрите на СССР, два пъти герой на Съветския съюз.

След като е изключен от семинарията, Джугашвили работи известно време като частен учител, като сред учениците му е неговият приятел от детинство и бъдещ революционер Симон Тер-Петросян, станал известен като Камо. В края на 1899 година постъпва на работа като технически сътрудник на Тифлиската физическа обсерватория.

През 1900 година Иосеб Джугашвили за пръв път държи реч пред голямо събрание по време на първомайска демонстрация. През август участва в организирането на голяма стачка на железопътни работници, след която са арестувани няколкостотин души. За да избегне арест, в началото на 1901 година той напуска обсерваторията и започва да се укрива от властите. През следващите години, които прекарва в нелегалност, той използва различни псевдоними, като Бесошвили, Нижерадзе, Чижиков, Иванович, Коба, Сталин.

През септември 1901 година Джугашвили започва да издава нелегалния вестник „Бърдзола“, уводната статия в първия брой на който се смята за неговата първа публикация на политическа тема. През следващите месеци той се мести често между различни градове в Задкавказието, докато на 5 април 1902 година е арестуван в Батуми. Остава в затвора до ноември 1903 година, когато е изпратен на заточение в село Новая Уда в Иркутска губерния. Няколко седмици по-късно той се връща в Грузия.

Докато Джугашвили е в затвора, Руката социалдемократическа работническа партия (РСДРП) се разцепва, като той остава лоялен към нейното радикално болшевишко крило, оглавявано от Владимир Ленин.

След бягството му от заточение по препоръка на Михаил Цхакая  той става представител на кавказката организация на РСДРП при нейния регионален комитет в Кутаиси.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;