Русия се надява на съвместна със САЩ работа в борбата срещу терористичната групировка «Джебхат ан-Нусра» в Сирия. Това заяви специалният президентски представител по сирийското регулиране Александър Лаврентиев след приключилия 8 кръг от преговорите на Астанския формат, предава БГНЕС.

„Имаме добри резултати от съвместната работа в борбата срещу „Ислямска държава“. Надявам се, че същата добра работа ще има и в борбата с други терористични групировки, включително с «Джебхат ан-Нусра», заявил дипломатът пред агенция ТАСС.

В срещата в казахстанската столица Астана участваха страните гаранти на Астанския процес Русия, Иран и Турция, делегация на сирийската въоръжена опозиция, делегация на ООН начело със специалния представител за Сирия Стафан де Мистура, а също представители на Йордания и САЩ в качеството им на наблюдатели. На преговорите в Астана страните се договориха за освобождаване на пленени и заложници, предаване телата на загиналите и издирване на безследно изчезнали.

Те приеха и съвместна декларация за хуманитарно разминиране в Сирия, включително и обекти на културното наследство на ЮНЕСКО. Страната домакин изрази надежда, че правителството и въоръжената опозиция ще предприемат насрещни стъпки по постигнатите договорености, включително за осигуряването на свободен достъп за хуманитарни доставки.

Тагове: ; ;