Както съобщава Newsweek, Русия отново призова САЩ да изведат войските си от Сирия, Москва твърди, че тяхното присъствие на територията на страната няма основания.

«Всички причини, които назовават американците, за да обосноват и по-нататъшното си военно присъствие …това вече са измислици, бъдещото присъствие на американски войски в Сирия трябва да бъде сведено до нула»,  цитира американското издание думите на специалния посланик на президента на Русия за сирийското регулиране по време на поредния рунд мирни преговори в Астана.

Както отбелязва  Newsweek, Русия, «основният партньор на сирийския президент Башар Асад», играе в сирийския конфликт значителна роля.

Русия не за първи път в последните няколко месеца изразява подобни възгледи, припомня американският ежеседмичник.

«Излиза, че Русия твърди, че сега, когато ИДИЛ по всички сметки е изгубила своите крупни позиции в Сирия и Ирак, пребиваването на американските военни в Сирия е безсмислено», отбелязва изданието.

Изявленията на специалния представител на руския президент звучат на фона на неотдавнашния инцидент във въздушното пространство на Сирия, при който «два американски военни самолети са били пренасочени към прихващането на руските щурмови самолети, които, както се предполага, са пресекли въздушното пространство на силите на американската коалиция», пише Newsweek.

Но, според авторите на статията, Пентагонът е дал да се разбере, че не планира извеждането на американските военни от Сирия в близко бъдеще.

«Продължаваме да изпълняваме ангажиментите си толкова, колкото е необходимо, за да оказваме помощ на нашите партньори и да не допуснем завръщането на терористите», заяви по този повод през декември представител на военното ведомство на САЩ Ерик Пехон.

Както припомня изданието, понастоящем, според данни от Пентагона, в Сирия има 2 хиляди американски военни.

Както се отбелязва в публикацията, от началото на сирийския конфликт са загинали повече от 400 хиляди жители, а самата война е предизвикала мащабна вълна от бежанци — най-голямата от времето на Втората световна война.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.newsweek.com/russia-tells-us-military-get-out-syria-756463

Тагове: ; ; ; ;