Морският флот на Русия отбелязва старта на атомната подводница от проекта 661 «Анчар» — най-бързата подводница в света и първият кораб с титанов корпус, съобщават от Министерството на отбраната на Русия.

Подводницата К-222 е първият и единствен кораб от проекта. Наричат я още «Златната рибка», поради високата цена на проекта. Но тя така и не била реализирана в серийно производство.

Подводницата била построена в «Севмаш» — за предприятието това бил първият опит по създаването на подводница с титанов корпус — стартирала на 21 декември 1968 година, а след година била предадена на флота.

По време на държавните изпитания корабът при 80 процента мощност на реакторите показал подводна скорост от 42 въдела (над 77 км в час).

През 1970 година по време на изпитания в Барецово море «Анчар» достигал 44.7 възела (83 км в час).

За целта двата реактора били поставени на пълна мощност, изключвайки аварийната защита на турбините и преминавайки на ръчно управление на главния турбинен агрегат.

Турбините били управлявани от Александър Скворцов, инженер от Кировския завод, който изготвил механизма.

През есента на 1971 година К-222 влязла на бойна служба в Атлатика. Благодарение на изключителната си бързина тя лесно преследвала ударния самолетоносач на САЩ от Гренландско море до Бразилските падини.

Преследването по Атлантика продължило два и половина месеца, за което време «Анчар» изплувал над водата само един път.

Подводницата служила във ВМФ на Русия до 1999 година, през 2010 година корабът бил утилизиран в предприятието  «Звездочка».

Опитът при разработката на «Анчар» е приложен при създаването на многоцелевите титанови подводници от второ и трето поколение — в това число и при най-бързата серийна подводница от проекта 705 «Лира».

Преки потомци на К-222 са подводниците от вида «Скат» — както и «Анчар», те са въоръжени с противокорабни крилати ракети  П-70 «Аметист».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;