Армията на Германия остана без подводници. Повредена е и последната от работещите подводници  U-35. Тя е на ремонт, съобщиха от  Scout.

В средата на октомври 2017 година подводницата U-35 изпълнява маневри недалеко от крайбрежието на Норвегия, тогава тя се врязва в скала и получава грамадна повреда.

Подводницата е изпратена на ремонт в Кил. В резултат на това извънредно произшествие екипажът на подводницата пропусна международните учения в пролива Скагерак.

Според официалните данни, в състава на немските военно-морски сили има шест подводници от тип 212 А, които са на вода от 2005 до 2016 години.

Това са дезелово-електрически многоцелеви подводници. Те имат въздушно-независими двигатели и корпус от армирана стъклопластика, екипажите могат да останат под вода над  две седмици. Всъщност, всички тези подводници са в момента в неработещо състояние.

Както съобщава изданието, подводницата U-35 е в ремонт вече три години, сроковете за края на ремонтните работи постоянно се отлагат.

И U-32 получи повреда по пътя за Норвегия, U-35 също е в ремонт, а U-34 очаква реда си за поправка.

Най-новата подводница U-36 е въведена в експлоатация на 10 ноември 2017 година, но няма да влезе в бойния строй минимум до май 2018 година.

Както считат военните експерти от Германия, причината за това е, че в страната са спрени комплексните доставки на резервни части, а вместо да се закупят нови детайли специалистите са принудени да ги вземат от други стари подводници, превръщайки и тях в неработещи.

Затова понастоящем на хартия Германия има подводници, но всъщност няма.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;