Германия и Франция смятат да посредничат, за да се върнат руските военни в Съвместния център за контрола на примирието в Донбас. Това заяви германският правителствен говорител Гьорг Щрайтер след проведения телефонен разговор между канцлерката Ангела Меркел и украинския президент Петро Порошенко, предава БГНЕС.

По-рано същият въпрос бе обсъден в телефонен разговор и между американския вицепрезидент Майк Пенс и Порошенко. Руските военни напуснаха центъра на 19 декември, защото не могат да изпълняват функциите си „заради действия на украинската страна“, както обясни руското Министерство на външните работи.

Руските военни отговаряли за спазването на примирието, взаимодействието между враждуващите страни и наблюдателите от ОССЕ, както и участие в разрешаването на споровете по изпълнението на Минските споразумения. Освен това Меркел и Порошенко обсъдиха в телефонния разговор и въпроса за размяна на военнопленниците. «Президентът Порошенко подчерта, че ще направи всичко възможно размяната да стана колкото се може по-бързо.

БГНЕС припомня, че размяната бе уговорена от Контактната група и трябваше да се осъществи до Коледа и Нова година. Но в последния момент украинската стана реши да уточни повторно дали пленниците искали да се завърнат в провъзгласените Луганска и Донецка народни републики. Межудвременно украинските въоръжени сили са готови за прекратяване на огъня в Донбас от полунощ на 23 декември.

Новото примирие бе договорено от Контактната група на 20 декември. Провъзгласените Луганска и Донецка народни републики вече изразиха готовността да спазват примирието. В момента в Донбас действа т.нар. училищно примирие. Договорено също от Контактната група, то бе влязло в сила на 25 август по повод новата учебна година, която в Украйна започва на 1 септември. Първоначално примирието намали напрежението по линията на съприкосновение между враждуващите страни, но след това интензивността на обстрелите се засили.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;