Главата на външното министерство на Великобритания Борис Джонсън по време на пресконференцията си с външния министър на Русия Сергей Лавров, отговаряйки на въпрос на RT, потвърди, че той наистина е бил в руското посолство в Техеран.
Именно там на 28 ноември 1943 година е открита Техеранската конференция, на която в годините на Втората световна война лидерите на съюзническите страни (Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт) са взели решението за откриването на втори фронт в Европа.
«Да, наистина бях там и съм много признателен на руския посланик в Техеран. Той любезно покани мене и моите колеги, за да видим това исторически място», каза Джонсън.
Министърът добави, че през ноември-декември 1943 година «e имало дадени трудности…между Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин, отношенията им не са били никак добри».
«Чърчил казва, че е искал да удуши Сталин още при раждането на Съветския съюз и съвсем не благосклонно се е отнасял към дейността на Сталин. Но искам да кажа, че нашите отношения със Сергей Лавров са доста по-добри, отколкото отношенията между Чърчил и Сталин», каза Джонсън.
В отговор на това кореспондентът на RT зададе въпрос, готов ли е Джонсън да посети Ялта, защото там през февруари 1945 година се провежда още една конференция между съюзническите държави, посветена на следвоенния световен ред.
«Знаех, ме ще ме попитате това», каза Джонсън, добавяйки, че «политиката на правителството на Великобритания е неизменна».
«Ние считаме, че има нарушение на суверенитета на Украйна. И гледаме със съжаление на това, надяваме се, че  може би ще бъде намерено решение на този проблем», заяви външният министър на Великобритания.
По-рано Джонсън заяви, че диалогът между Москва и Лондон «e крайно необходим», защото последствията «от неразбирането или недоразбирането ще са сериозни».
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;