Русия била изрепетирла тотална война срещу НАТО в Европа по време на своите военни игри «Запад-2017», които се проведоха през септември.

Това пише на 20 декември немският вестник  Bild, позовавайки се на аналитици от две западни разузнавателни агенции, предаде  Daily Sabah.

Според мнението на чуждестранните експерти, Русия е моделирала въздушни и военно-морски нападения срещу членовете на НАТО в Европа.

Ученията също уж включвали предполагаемо завземане на Естония, Латвия и Литва в допълнение към скандинавските страни, такива като Норвегия, Швеция и Финландия.

Аналитиците твърдят, че учението «Запад-2017» всъщност е било репетиция за «пълномащабна война срещу НАТО в Европа».

По време на военните игри Русия, както се съобщава, е създала макет на държавите в избраната област, които с лекота били «завзети».

Западните аналитици отбелязват също, че Русия по време на своите военни учения «e неутрализирала и взела под контрола си въздушните зони в Източна Европа и пристанищата, за да пресече пристигането на подкрепления» от страна на държавите от НАТО.

Припомняме, че военните учения «Запад-2017» се извършиха недалеко от белоруската столица и предизвикаха подозренията на Запада.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че във военните игри са участвали 12 700 военнослужещи и са проведени от 14 септември до 20 септември по измислен сценарий.

НАТО твърди, че в ученията са взели значително повече от 12 700 човека, а игрите били имитирали нападение над Запада през август и септември.

По-рано бе съобщено, че цялата войска, която участваше в руско-белоруските учения «Запад-2017» е върната към постоянното й място на дислокация.

Целите на съвместните руско-белоруски учения «Запад-2017» са постигнати, войската е върната на мястото на постоянната й дислокация, това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на съвещанието си в петък.

«Считаме, че целите на ученията са постигнати. Обръщам специално внимание на това, че всички задействани сили и средства са върнати в пунктовете на постоянната им дислокация», съобщи Шойгу.

Той подчерта, че по време на ученията органите на военното и държавното управление са получили практически опит в съвместните действия по обезпечаването на военната сигурност на Съюзната държава.

«Маневрите бяха наблюдавани от 95 представители от 50 страни.

В ученията бяха задействани 12 хиляди и 700 военнослужещи.

Участваха 680 единици въоръжение и военна техника, около 70 вертолети и самолети, 10 кораби», отбеляза министърът.

Според него, окончателните резултати от «Запад-2017» ще бъдат направени в близките дни.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;