Съединените Щати признават ролата на Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) в раздаването на правосъдие и установяването на примирие на Балканите.

Това се казва в разпространеното в четвъртък изявление на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който поздрави МТБЮ с постигнатите по време на работата резултати.

«САЩ поздравяват МТБЮ, който прекратява своята работа на 31 декември 2017 година,  за неговите многобройни постижения. От момента на създаването на МТБЮ през 1993 година Съединените Щати последователно оказват подкрепа на работата на Трибунала.

Ние приветстваме крайния отчет на Трибунала, в който се говори за обвиненията спрямо 161 членове на регионални правителства, военни и военизирани формирования за тяхното участие в жестоките престъпления, извършени в периода на войната на Балканите през 90-те години», каза Тилърсън.

Според него, Вашингтон признава «приноса на МТБЮ за правосъдието и примирието на Балканите».

САЩ твърдят още, че от опита от работата на Трибунала трябва да се извлече урок.

При това шефът на американската дипломация посочи, че «борбата за справедливост на Балканите не е завършила».

САЩ призовават местните власти да доведат до край нещата, попадащи под тяхната юрисдикция, но със сътрудничеството с Муждународния остатъчен механизъм на наказателни трибунали.

Хагският трибунал нееднократно бе подлаган на критика за своята необективност: сърбите винаги получаваха по-строги присъди, отколкото хърватите, босненските мюсюлмани и косовските албанци.

На доживотен затвор бяха осъдени само сърби.

През 2016 година външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че руската страна наблюдава съществена политизираност в работата на МТБЮ и добави, че Русия е за неговото най-скорошно закриване.

Според него, има много примери за това, че трибуналът е проявявал лицемерие, двуличие, защитавайки несръбски по произход обвинени във военни престъпления.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;