Американският производител на самолети «Боинг» (Boeing) и бразилската самолетостроителна компания «Ембраер» (Embraer) водят преговори за партньорство, потвърдиха вчера двете дружества, цитирани от световните агенции.
По информация на ДПА двете компании преговарят за сливане. Американският финансов ежедневник «Уолстрийт джърнъл» пише, че «Боинг» е склонен да плати голяма сума, за да купи компанията, оценявана на 3,7 милиарда долара. Двете компании публикуваха лаконично съвместно комюнике, цитирано от Ройтерс, в което потвърждават, че «водят преговори за потенциално комбиниране», но не се споменава нищо за сливане.
Акциите на «Ембраер скочиха с над 20 процента в Ню Йорк и Сао Пауло и компанията приключи вчерашния ден с пазарна капитализация от 4,5 милиарда долара след изявлението. Тези на «Боинг» поевтиняха с един процент.
Евентуална сделка би осигурила на «Боинг» — най-големия производител на самолети в света — дял на пазара с по-малки самолети, подобно на действията за придобиване от страна на «Еърбъс» (Airbus) на мажоритарен дял в пътническите самолети за средни разстояния «Серия Си» (CSeries) на канадската компания «Бомбардие» (Bombardier).
«Ембраер» прави основно самолети с между 70 и 100 места в пътническия салон. Най-малките самолети на «Боинг» са със 130 места.
Двете дружества чакат одобрение от бразилското правителство, което има т.нар. златен дял в «Ембраер» — една от перлите в короната на бразилската икономика — който му дава правото да попречи на сливането. Правителствен източник каза за Ройтерс, че Бразилия ще подкрепи партньорство в строенето на пътнически самолети с «Боинг», но ще блокира всякакъв опит за придобиване на «Ембраер», бта

Тагове: ; ; ;