Главата на външно министерство на Великобритания Борис Джонсън твърди, че Русия прави опити да дестабилизира европейските страни, в резултат на което отношенията между Москва и Лондон на този етап не могат да се развиват нормално. Това главата на Форин-офис заяви в навечерието на визитата си в Русия, която ще се проведе в петък.

«Нашите отношения с Русия не могат да се развиват, докато Русия продължава да извършва опити за дестабилизация на европейските страни, включително Украйна», цитират думите на Джонсън ТАСС. Според министъра, «Кремъл пряко противопостави Русия на Запада, но това не трябва да е така».

В същото време главата на британската дипломация счита, че диалогът между Москва и Лондон е извънредно важен за решаването на най-острите проблеми, с които днес светът се сблъсква.

«За международната сигурност е крайно необходимо  ние да говорим помежду си, защото последствията от неразбирането или недоразбирането са сериозни. Моята визита в Русия се извършва в преломен момент, в който ние трябва да работим заедно над разрешаването на най-актуалните световни проблеми», каза Джонсън.
Британското външно министерство обозначи проблемите —   запазването на сделката за ядрена програма на Иран, която президентът на САЩ  Доналд Тръмп има намерение да преразгледа, както и заплахата от страна на КНДР.

«Великобритания и Русия са постоянни членове на Съвета за Сигурност към ООН, ще бъде правилно ние да продължим да разговаряме помежду си», добави Джонсън, който подчерта, че допирните точки между двете страни са все пак повече, отколкото разногласията.

«Нашите отношения с Русия се над 450 години. Нашите прилики и историческите ни връзки са много по-силно от нашите настоящи политически разногласия», каза той.

Още една важна сфера за сътрудничество за британското МВнР е подготовката за шампионата по футбол, който ще се проведе в Русия през 2018 година.

«Великобритания и Русия имат обща цел — безопасното световно първенство, — се отбелязва в прессъобщението. — Хиляди футболни фенове от Обединеното Кралство, както се очаква, ще пристигнат в Русия. Великобритания вече работи с Русия, за да й помогне да обезпечи сигурността на британските футболни фенове, това включва постоянните посещения на британски полицаи в Русия и ответни пътувания на руски полицаи във Великобритания».
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;