Британското външно министерство и неговата глава Борис Джонсън, както съобщава изданието «Сандей Таймс», сравни себе си с демократичната Атина, а Русия с автократичната Спарта.

«Четох историята на Пелопонеските войни на Тукидит. За мен беше повече от очевидно, че Атиняните и тяхната демокрация, тяхната откритост, тяхната култура и цивилизация са аналози на Съединените Щати и Запада».

Съответно, срещу тези очевидни божества се изправя «диктаторската» Спарта — т.е. Русия.

При това Боря забрави да спомене, че «демократичните» атиняни са били робовладелско общество.

Впрочем, както и Спарта.

При това кой знае защо по време на войните 20 хиляди атински роби са избягали на страната на спартанците.

Боря забрави да спомене, че стопанинът на дома в Атина е можел да има не по-малко от трима роби.

И още — до началото на Пелопонеската война атинската демокрация вече фактически е била тотално изродена в олигархия.

Дори по време на войната се извършва държавен преврат, след който олигархията започва да управлява вече напълно официално — управлението се нарича «Съветът на 400-те».

Впрочем, във Великобритания също има потомствена олигархия, в парламента е на власт наследствената Палата на Лордовете и така наречените «ливрейни корпорации».

Незнайно защо британският министър на външните работи скромно си замълча и за следното: че Атина по време на Пелопонеската война е била агресор, спретвайки не само морско ембарго, но и активно нахлувайки в зоната на влияние на Спарта и съюзника й Коринт.

Има и друг паралел, който също не бе споменат от Боря Джонсън, не по линията демокрация/авторитаризъм — Атина е била морска държава, както и Великобритания и САЩ, а «континентална» Спарта е залагала не на флота, а на пехотата.

Но най-интересното и смешното не е в това. Не знам какво е чел Боря Джонсън, но или той не е открил в текста познатите му букви, или просто не е дочел текста. Вероятно е хвърлил един поглед и е затворил книжката.

Англосаксонците общо взето не са ориентирани в историята, както по всичко изглежда.

Особено в последното либерално време.

Искаше Боря да поднесе руснаците, да, обаче не му се получи.

Получи се както винаги…

Защото в Пелопонеската война Спарта точно разбива Атина и всичките й съюзници (така наречения «Делоски съюз»), установявайки хегемонията си над Гърция.

Т.е. благодаря за сравнението, Боря!

Но ние не сме Спарта, ние сме Русия.

А това е още по-яко.

Тепърва ще видите.

Александър Роджърс

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;