По данни на изданието, по-рано през декември Държавният департамент е утвърдил лиценз, разрешаващ експорта на винтовки  Barrett M107A1, а също на резервни части и боеприпаси за тях.
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп одобри първите доставки на летално оръжие за Киев. Информацията е потвърдена за вестник

The Washington Post от осведомени източници от американското правителство.

Според техни сведения, «Държавният департамент по-рано този месец е одобрил търговски лиценз, разрешаващ експорта» на крупнокалибрени снайперистки винтовки Barrett M107A1, а също боеприпаси и резервни части на сума от  $41,5 млн. Изданието пояснява, че доставката на този вид въоръжение «ще позволи да се отстрани определената уязвимост на украинските сили, сражаващите се срещу подкрепените от Русия сепаратисти» в двете източни републики.

Източници на изданието обръщат вниманието върху това, че разрешения за експорт на по-тежки въоръжения, в това число преносими противотанкови ракетни комплекси  Javelin, не са били дадени от САЩ

«Радвам се, че администрацията е одобрила продажбата на отбранително летално оръжие за Украйна. Това решение беше подкрепено от Конгреса чрез  закон, приет преди три години, то изразява нашата привързаност към Украйна пред лицето на агресията от страна на Русия», цитира авторът на материала думите на сенатор Боб Коркър, републиканец от щата Тенеси.

Както отбелязва още един източник на изданието от администрацията, Тръмп лично е одобрил решението да се издаде лиценз за продажба, след като му е било предоставено писменото решение от министъра на отбраната Джеймс Матис и държавния секретар Рекс Тилърсън.

Докато формална забрана за продажбата на такъв вид оръжие нямаше, решението се обсъждаше вътре в администрацията като снемане на негласните рестрикции на администрацията на Барак Обама, поясни източникът.

По-късно в сряда сътрудник на Държавния департамент от висок ранг по време на брифинг за журналисти заяви, че правителството на Съединените Щати «пряко не е продавало и не е предоставяло безвъзмездно отбранително въоръжение на Украйна».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;