Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг коментира позицията на американските власти, според която Вашингтон заплашва да прекрати оказването на финансова помощ на страните, които подкрепят резолюцията на Генералната асамблея на ООН, осъждащи решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел.
Това Боздаг написа в акаунта си в  Twitter.

«Подобни изявления от страна на американски лидер Доналд Тръмп по адрес на страните, гласуващи против позицията на САЩ за Ерусалим, са неприемливи. САЩ трябва да осъзнаят, че те не могат да управляват всички страни по свое усмотрение с помощта на сила и заплахи», отбеляза той.

2)Bu açıklamasıyla ABD Başkanı Trump,Kudüs konusunda ABD aleyhine oy veren ülkeleri tehdidi,kabul edilebilir bir durum değildir.
ABD,zorla ve tehditle egemen ülkelerin tamamını istediği gibi yönlendiremeyeceğini bilmelidir/öğrenmelidir.Yarın ki oylama bunun için de bir fırsattır.

Турският вицепремиер изрази също увереност, че една напълно независима и суверенна държава няма да се поддаде на заплахите на САЩ. Той добави, че Анкара няма намерение да върви на повод на американските власти и при гласуването в Генералната асамблея на ООН «ще окаже подкрепа на Палестина за Ерусалим».
По-рано Тръмп заяви, че американските власти наблюдават тези членове на ООН, които приемат финансовата  помощ на Вашингтон, но след това гласуват против решенията на САЩ.

На 18 декември САЩ блокираха приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюцията, която не признава промяната на статуса на Ерусалим.

 

 

Тагове: ; ; ; ;