Третият комитет към Генералната асамблея на ООН прие в четвъртък резолюция за необходимостта от борба с героизацията на нацизма и противодействието на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация и ксенофобия, съобщиха световните новинарски агенции.

Съединените Щати, Украйна и Палау се оказаха единствените страни, които гласуваха против резолюцията, чийто автор е Русия в съавторство с 54 държави. За документа гласуваха 131 страни, 48 държави, в това число членовете на ЕС, се въздържаха.

Очевидно България се е въздържала.

В документа, който ще бъде внесен за разглеждане в пленарната сесия на Генералната асамблея през декември, «се изразява дълбока загриженост по повод прославата под всякаква форма на нацисткото движение и бившите членове на организацията «Вафен СС», в това число по пътя изграждането на техни мемориали», а също «неспиращите опити да се оскверняват или разрушават паметници, издигнати в памет на тези, които са се борили срещу нацизма в годините на Втората световна война».

Третият комитет на Генералната асамблея на ООН призова страните «да вземат конкретни мерки, в това число в законодателната област и в сферата на образованието, за да се предотврати отричането на престъпленията срещу човечеството и военните престъпления, извършени по време на Втората световна война».

Месец по-рано по време на обсъждането на подготвяния от Москва текст американската делегация предложи да се внесат поправки в документа, отстранявайки от него цяла поредица, в това число точката, в която се изразява «тревога от зачестилото оскверняване и разрушаването на паметници на борците срещу нацизма».

Предложението на американската страна беше отхвърлено с голямо болшинство гласове.

В началото на ноември посолството на Русия във Вашингтон осъди отказа на САЩ да потвърдят резолюцията на ООН срещу героизацията на нацизма, подчертавайки, че «оправданията на САЩ по този повод звучат неубедително».

Оправданията на България за въздържанието — също.

Петя Паликрушева

Паметникът «Альоша» в Пловдив след последнния вандалски фашистки акт.

До момента извършителите на злодеянието НЕ са заловени.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;