Министърът на икономиката на Франция Брюно Ле Мер по време на ежегодния Съвет по икономика, финанси, промишленост и търговия в Москва повтори думите на Еманюел Макрон, заявявайки за намерението «да се даде нов импулс на руско-френските отношения», пише  Les Echos.
«Нашите икономически проекти не трябва да бъдат заложници на политическите проблеми», отбеляза на свой ред министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин.
Брюно Ле Мер, както пише френското издание, «обедини приятното с полезното» и изигра партия шах със заместник председателя на правителството на Русия Аркадий Дворкович, когото наричат «ушите на Кремъл», пише изданието.
 «Атмосферата се промени, сега политическите сътресения са по-малко», твърди главата на френската компания «ПОМА» в Русия и СНГ Антон Чудаев, който сключи търговско споразумение.
«Руският пазар има огромен потенциал», счита президентът и генерален директор на компанията  Olmix Ерве Балюсон.
Независимо от това, че Русия и Франция искат «да преобърнат страницата на политическото напрежение», сянката на санкциите «продължава да виси над двете страни».
Обкръжението на Брюно Ле Мер даде да се разбере, че европейските мерки срещу Русия «могат да бъдат отменени», твърди  Les Echos.
«Но проблемът е в американските санкции, действащите и бъдещите. Техният екстериториален характер може да спре европейските проекти и финансирането в Русия», разтревожен е президентът на Френско-руската търговско-промишлена палата Еманюел Киде.
Другите американски санкции — против Техеран — могат да попречат за продажбата на руските вертолети Ка-226 на Иран.
По време на разговора при закрити врати Брюно Мел Мер обеща внимателно да следи тези въпроси, съобщава  Les Echos.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.lesechos.fr/monde/europe/0301045755857-le-maire-veut-tourner-la-page-des-sanctions-avec-la-russie-2139715.php

Тагове: ; ;