За чия кауза загинаха българските войници в Ирак ?

ЧЕРНАТА БЪЛГАРСКА КОЛЕДА НА 2003 ГОДИНА

доц. д-р Петър Ненков

Преди 14 години, на 27 декември 2003 година при самоубийствена атака с кола-бомба на българската военна база „Индия” в иракския град Кербала,. загинаха петима български военнослужещи — майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров . Други 27 военнослужещи бяха ранени.

За тези, които са забравили искам да припомня, че американската агресия в Ирак под кодовото название “Шок и ужас” започна през март 2003 г., като мотивът за нея уж бе борбата с тероризма, унищожаването на иракските оръжия за масово поразяване и освобождението на потиснатия от режима на Саддам Хюсеин, иракски народ.

Истинската причина за войната обаче бе задоволяването на имперските амбиции на САЩ за световно господство и завладяването на богатите петролни полета на Ирак.

По тази очевадна причина, страни, като Русия и Китай и дори съюзниците на САЩ в НАТО — Франция и Германия заклеймиха тази война, а Съветът за сигурност в ООН не санкционира воденето на военни действия срещу суверенната иракска държава, защото беше вопиющо нарушение на международното право.

След войната американският държавен секретар и бивш четиризвезден генерал Колин Пауъл, призна, че са сгрешили с обвиненията си, че режимът на Саддам Хюсеин разполага с химическо оръжие и лаборатории за неговото производство, които послужиха, като повод на САЩ да оправдае своята интервенция в Ирак . По този начин американците косвено признаха вината си за разпалването на тази мръсна война и ролята си на окупатори. Както се казва обаче: „След дъжд – качулка!”

Резултатът от тази жестока война бе една разбита страна, разкъсвана от многогодишна гражданска война, възходът на „Ислямска държава”, близо един милион убити иракчани и хиляди убити военнослужещи от Коалицията на желаещите, всред които и 13 българи .

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро нарече инвазията в Ирак и дезинформациите, с които САЩ се опитаха да я оправдаят – „ варварски акт и едно от най-големите и непростими престъпления срещу човечеството!»След като спечели парламентарните избори и дойде на власт, той изтегли испанския военен контингент от Ирак. Така на практика показа, че държи на обещанието си, за разлика от нашите политици, които едно говорят докато се в опозиция, но когато яхнат властта, бързо забравят за поетите предизборни ангажименти ……

Днес, 14 години след кървавата трагедия в Кербала, политиката на нашите държавници по националната ни сигурност и задграничните мисии на военнослужещите от Българската армия си остава все същата — необмислена и сервилна!

доц. д-р Петър Ненков

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;